ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών

19 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιομεταβολική υγεία των ατόμων με σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους με φυσικούς τρόπους. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παχυσαρκία, ειδικά όταν είναι σοβαρή, συνδέεται στενά με τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα μη φυσιολογικά λιπίδια και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η βαριατρική χειρουργική είναι επί του παρόντος ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των συναφών παθήσεων σε αυτές τις προχωρημένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με το ποιοι προεγχειρητικοί παράγοντες μπορούν να προβλέψουν αυτές τις βελτιώσεις, είναι ελλιπείς. Συνολικά, 7.800 άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 79 ετών που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση μεταξύ 1999-2022 στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ήταν γυναίκες και λευκοί, υπήρχε σημαντικός αριθμός ανδρών και μαύρων ασθενών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και την HbA1c των συμμετεχόντων στη μελέτη (ένα τεστ που δείχνει τη μέση τιμή σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους μήνες) για να δουν εάν υπήρχαν βελτιώσεις σε αυτές τις τιμές μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ερεύνησαν επίσης το πόσα άτομα παρουσίασαν ύφεση διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.

Η ομάδα εκτίμησε επιπλέον τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου των ασθενών για 10 χρόνια.

Όσοι συμμετέχοντες ήταν μεγαλύτεροι ηλικιακά, άντρες ή μαύροι παρουσίασαν μικρότερη μείωση στον κίνδυνο ασθένειας και χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ύφεση διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και μη φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που ήταν νεότεροι, γυναίκες ή λευκοί.

Όσοι είχαν ιστορικό διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη ή καρδιαγγειακή νόσο, είδαν μικρότερη βελτίωση από αυτούς που δεν είχαν. Γενικώς, η βαριατρική χειρουργική οδηγεί σε μείωση του σπλαχνικού λίπους που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή και βελτιώνει την ορμονική ισορροπία.

Οποιοσδήποτε με ΔΜΣ άνω του 30, μπορεί να επωφεληθεί από τη βαριατρική χειρουργική. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, μπορεί να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα