ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι ασθενείς που παρακολουθούνται από γυναίκες γιατρούς έχουν καλύτερη έκβαση

24 Απριλίου 2024, 07:00

images

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισαγωγής στο νοσοκομείο από αυτά που λαμβάνουν θεραπεία από άνδρες γιατρούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. Στην εν λόγω μελέτη τους, οι ερευνητές ανέφεραν μάλιστα ότι υπήρχε μια κλινικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα για τους ανθρώπους, ανάλογα με το φύλο του θεράποντος ιατρού τους.

«Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι διαφορές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών», δήλωσε ο Δρ Yusuke Tsugawa, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο τμήμα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Ο Tsugawa και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από το Medicare που ελήφθησαν μεταξύ 2016 και 2019. Τα δεδομένα αφορούσαν σε περισσότερους από 458.100 γυναίκες ασθενείς και περισσότερους από 318.800 άνδρες ασθενείς. Περίπου το 31% των ομάδων ασθενών και ανδρών και γυναικών, υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκα γιατρό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκα γιατρό, ήταν 8,15% σε σύγκριση με 8,38% όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άνδρα γιατρό. Οι ερευνητές θεωρούν αυτό το εύρημα ως μια κλινικά σημαντική διαφορά.

Τέλος, μεταξύ των ανδρών, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10,15% όταν έλαβαν θεραπεία από γυναίκες, σε σύγκριση με 10,23% για τους άνδρες.

«Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με τα αποτελέσματα των ασθενών και γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες γιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε.

Όπως φαίνεται πάντως από τα στοιχεία της μελέτης, η μέση γυναικεία προσέγγιση με περισσότερη ενσυναίσθηση και ευαισθησία, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι ασθενείς να κάνουν περισσότερη υπομονή και να κάνουν σωστότερα τις θεραπείες που τους συστήνονται. Άρα η υπεροχή αυτή των γυναικών δεν έχει να κάνει με την επιστημονικότητα αλλά με την ανθρώπινη προσέγγιση.

Σχετικά Άρθρα