ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυσική ένωση στο μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του εγκεφαλικού

18 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό - μια καρδιαγγειακή πάθηση που εμφανίζεται όταν το αίμα και το οξυγόνο δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο. Ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, η κύρια θεραπεία είναι είτε η χορήγηση φαρμάκων για τη διάσπαση των θρόμβων αίματος που εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είτε  εμπόδιση της διαρροής αίματος στον εγκέφαλο. Το πόσο γρήγορα χορηγείται και δρα η θεραπεία, έχει μεγάλη επίδραση στην ανάρρωση από το εγκεφαλικό. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο το 10% περίπου των επιζώντων από εγκεφαλικό αποκαθίσταται πλήρως, ενώ πολλοί συνεχίζουν να ζουν με αναπηρίες. Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρδιάς στη Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία του εγκεφαλικού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό American Chemical Society’sACS Central Science.

Ο Δρ Xuyu (Johnny) Liu, ερευνητής και επικεφαλής της Μονάδας Καρδιαγγειακής Προστατευτικής Σηματοδότησης και Ανακάλυψης Φαρμάκων στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Ερευνών στη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία, και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε:

«Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά έχουν εξελιχθεί για να παράγουν μια μοναδική κατηγορία φυσικών προϊόντων γνωστών ως ισοθειοκυανικά, γνωστά για τις χημειοπροληπτικές και νευροπροστατευτικές τους ιδιότητες. Αυτό προκάλεσε την περιέργειά μας για το εάν αυτά τα φυσικά συστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πιεστικό ζήτημα στη θεραπεία του εγκεφαλικού - την εύρεση ενός ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου αντιπηκτικούς αίματος που θα συνδυαστεί με το tPA».

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα οφέλη των σταυρανθών λαχανικών στην υγεία της καρδιάς.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης ή των φραγμένων αρτηριών, που είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.

Τέλος, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020 — γνωστή ως VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study — συσχέτισε την υψηλότερη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σχετικά Άρθρα