ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων: Η πρόληψη είναι σημαντική στον HIV

18 Απριλίου 2024, 16:00

images

Έκθεση του ECDC για την προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή πριν από την έκθεση στον ιό HIV (για το 2023),  κάνει μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για την εφαρμογή της εν λόγω αγωγής στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η PrEP (Pre Εxposure Prophylaxis – Προφύλαξη πριν την έκθεση), αποτελεί σήμερα ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημόσια υγεία, με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ΗΙV σε οροαρνητικά άτομα υψηλού κινδύνου, και έχει επιβεβαιωθεί μέσα από πολλές και μεγάλες κλινικές δοκιμές. 

H χρήση της PrEP με τον συνδυασμό TDF/FTC έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) το 2012 και από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) το 2016, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC και το ΕCDC έχουν εκδώσει οδηγίες και συστάσεις για την εφαρμογή της. Η PrEP χορηγείται ήδη σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση της επίπτωσης της ΗΙV λοίμωξης και στην προσπάθεια εξάλειψης της πανδημίας από τον HIV.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC η προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή PrEP, είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λεγόμενης «συνδυαστικής πρόληψης» που είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου Βιωσιμότητας του ΟΗΕ για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Από το 2016, η αγωγή PrEP είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμη μέσω των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Μια από τις χώρες που δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει επίσημα την αγωγή PrEP (για το 2023 βάσει της έκθεσης) είναι και η Ελλάδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της PrEP, υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2023, έναν χρόνο μετά την έγκρισή της, αλλά ακόμη ωστόσο δεν χορηγείται επισήμως σε όσους την έχουν ανάγκη. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες χώρες να  αναφέρουν πόσα άτομα έλαβαν αγωγή PrEP έστω και για πρώτη φορά. Από τις 32 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που μπόρεσαν να αναφέρουν στοιχεία, 203.362 άτομα έλαβαν PrEP τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αριθμοί διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, κυμαινόμενοι από μόλις 10 PrEP χρήστες στη Λιθουανία και το Τατζικιστάν έως 61.092 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά Άρθρα