ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το στρες μας αρρωσταίνει ψυχολογικά

14 Νοεμβρίου 2019, 08:15

images

Δυσκολία στη συγκέντρωση, αϋπνία ή κακός ύπνος και μουδιάσματα στα άκρα είναι συμπτώματα που δείχνουν άσχετα με την ψυχική μας υγεία αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια... To στρες μας έχει καταβάλει και η κατάθλιψη καιροφυλακτεί.

Είναι γεγονός ότι πολλά άτομα με κατάθλιψη άλλοτε έχουν δυσκολία να ξυπνήσουν κάθε πρωί κι άλλοτε  κοιμούνται ατέλειωτες ώρες. Η κόπωση που νιώθουν την επόμενη μέρα, η κακή διάθεση, αλλά και η αδυναμία να κοιμηθούν καλά και το επόμενο βράδυ δείχνει ότι η κατάστασή τους σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία. 

Εξάλλου, η αδυναμία να συγκεντρωθούμε σε μία εργασία και να την φέρουμε σε πέρας χωρίς διακοπές και αργοπορίες, η αδυναμία να σκεφτούμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, η αδυναμία να σκεφτούμε καθαρά όλα όσα μας αφορούν και να να έχουμε ρεαλιστική εικόνα για το περιβάλλον και την ζωή μας, σχετίζεται άμεσα με την ψυχική μας κατάσταση.

Το αποτέλεσμα των δύο παραπάνω είναι να μην συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας είτε είναι οι συνάδελφοι, είτε οι γνωστοί είτε ακόμα τα μέλη της οικογένειά μας. Ζούμε πρακτικά σε εσωτερική απομόνωση, θλιμμένοι και με συνεχείς απογοητεύσεις.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι τότε προ των πυλών. Και ένα από τα πρώτα είναι τα μουδιάσματα ειδικά στα χέρια. Παρότι το μούδιασμα στις παλάμες μπορεί να συνδέεται και με πολλές σοβαρές ασθένειες, οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι και ψυχοσωματικό και υπάρχει σε πολλά άτομα με κατάθλιψη.

Αξίζει λοιπόν όταν κάποιος έχει τις τρεις αυτές εκδηλώσεις να επισκέπτεται έναν ειδικό και να μοιράζεται τα συναισθήματα και τις δυσκολίες του σε μια προσπάθεια να τα ξεπεράσει εφόσον υποδηλώνουν κατάθλιψη ή άλλο ψυχικό νόσημα.

ΠΗΓΗ

Psychologynow


Σχετικά Άρθρα