ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κινητό μάς αποσπά την προσοχή στην εργασία και το διάβασμα

14 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Η συγκέντρωση στην εργασία και το μάθημα απαιτούν να κρατήσουμε το κινητό τηλέφωνο μακριά μας. «Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, έχουμε το νου μας συνεχώς στο κινητό: εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, εάν λάβουμε κάποιο μήνυμα, μάς γίνεται εμμονή και επιδρά αρνητικά στην γνωστική μας λειτουργία», τονίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής , Δρ McCombs Adrian Ward έκανε μελέτη σε δείγμα 800 χρηστών smartphone. Κι ο Αμερικανός επιστήμονας ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να εξετάσει την επίδραση της παρουσίας smartphone στο γραφείο μας. Στην μελέτη του, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Η πρώτη ομάδα είχε τα smartphone πάνω στο γραφείο. Η δεύτερη ομάδα είχε τα smartphone μέσα στην τσέπη ή την τσάντα. Η τρίτη ομάδα είχε τα smartphone σε άλλο δωμάτιο.

Όλα τα τηλέφωνα είχαν χαμηλώσει τον ήχο για να μην ακούγονται. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση. Όπως αποδείχτηκε, αυτοί που είχαν το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο, είχαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις απ΄αυτούς που το είχαν πάνω στο γραφείο τους. Ενώ όσοι τα είχαν σε τσέπες και τσάντες βρίσκονταν κάπου στη μέση. 

Αποδείχτηκε ως εκ τούτου ότι η ικανότητα συγκέντρωσης στον εργασιακό ή σχολικό χώρο μειωνόταν ανεξάρτητα από το αν το τηλέφωνο ήταν ανάποδα ή απενεργοποιημένο.

«Με την παρουσία του κινητού πάνω στο γραφείο καταγράφεται κάτι σαν εγκεφαλική διαρροή», όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Σχετικά Άρθρα