ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι με θυμώνει στην σχέση μου και πόσο ευθύνομαι εγώ για το συναίσθημα αυτό;

02 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Οι ερωτικές σχέσεις μάς πλημμυρίζουν συναισθήματα. Συχνά αυτά τα συναισθήματα προκαλούν ενθουσιασμό και χαρά, γεμίζουν την ημέρα με νόημα και ικανοποίηση. Αλλά δεν είναι όλα πάντα χαρούμενα... Για παράδειγμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμώσατε με κάποιον με τον οποίο είστε πολύ κοντά συναισθηματικά; Ποιος ήταν ο λόγος που θυμώσατε; Συχνά ρίχνουμε την ευθύνη του δικού μας θυμού στον σύντροφό μας. 

Η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου αναλύει το θέμα αυτό...

"Παρά τον πιθανό θετικό ρόλο (μπορεί να κινητοποιήσει, προστατεύσει, ή να βοηθήσει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν τον εαυτό τους), ο θυμός συχνά θεωρείται μια τοξική αντίδραση σε ένα πρόβλημα σχέσης, ενόχληση ή μη-ικανοποιητική δυναμική.  Στις ερωτικές σχέσεις, οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν απορριφθεί, προδοθεί ή πληγωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, συχνά αντιδρούν με θυμό".

Αλλά τί ποσοστό του θυμού πραγματικά οφείλεται στην περίσταση; Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο θυμός πιθανώς να οφείλεται τόσο στο χαρακτήρα σου όσο και στο γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση. Και φυσικά αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στην παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο ο προσωπικός τύπος προσκόλλησης συνδέεται με το θυμό μας και τον θυμό του συντρόφου μας.

Για να κατανοήσουμε πρέπει να αναλογιστούμε τους τύπους προσκόλλησης, που μας εξηγούν πώς οι άνθρωποι βλέπουν και βιώνουν τις σχέσεις. Ξεκινώντας από την αρχή της παιδικής ηλικίας, οι κοινωνικές αντιδράσεις μας βοηθούν να καθιερώσουμε συνήθειες σχετικά με προσδοκίες και πεποιθήσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στην σχέση. Ορισμένοι άνθρωποι – αυτοί που έχουν ασφαλή τύπο προσκόλλησης – μαθαίνουν να εμπιστεύονται με ευκολία άλλους, έχουν καλή αίσθηση της δικής τους αξίας και νοιώθουν ασφαλείς στις σχέσεις τους. Άλλοι κατηγοριοποιούνται καλύτερα ως ανασφαλείς στις σχέσεις τους. Μπορεί να νοιώθουν αγχωμένοι στις πιο στενές σχέσεις, αμφισβητώντας τη δική τους αξία και με τρόμο εγκατάλειψης. Ή μπορεί να επιλέξουν μια αποφευκτική προσέγγιση στις σχέσεις, ως απάντηση σε βαθιά δυσπιστία προς άλλους και μια εξελισσόμενη προτίμηση για ανεξαρτησία.  

Αν ποτέ αναρωτήθηκες γιατί εσύ (ή ο σύντροφός σου) αντέδρασε με θυμό σε κάτι που έκανες, ο τύπος προσκόλλησής σου θα σου αποκαλύψει τί συμβαίνει.

⦁Άτομα με περισσότερο άγχος συνήθως εκφράζουν περισσότερο το θυμό τους (πχ ανεβάζουν τόνο φωνής).

⦁Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν υποστήριξη από φίλους όταν ο σύντροφός τους τις θυμώνει.

⦁Οι αγχωμένοι άνδρες είναι πιο εύκολο να μιλήσουν με φίλους και να ζητήσουν υποστήριξη από ότι λιγότερο αγχωμένοι άνδρες όταν οι σύντροφοί τους τους προκαλούν θυμό.

⦁Οι αποφευκτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καταπνίξουν εκφράσεις θυμού.

⦁Συγκριτικά με ασφαλείς άνδρες, οι αποφευκτικοί έχουν λιγότερο καλή προσαρμογή στον θυμό του συντρόφου τους.

Τί σημαίνει λοιπόν αυτό;

Ο θυμός είναι μια πολύπλοκη συναισθηματική αντίδραση και στις ερωτικές σχέσεις, δεν βασίζεται μόνο στη συμπεριφορά του συντρόφου. Με άλλα λόγια, η ίδια συμπεριφορά (πχ ντρόπιασμα σε δημόσιο χώρο) θα προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις από έναν σύντροφο ανάλογα με το προσωπικό του ατομικό του προσανατολισμό προσκόλλησης. Αν αντιδράς με ψυχρότητα ή επιθετικά, μπορεί να είναι λειτουργία του δικού σου τύπου προσκόλλησης, κι όχι ξεκάθαρα μια λειτουργία της προσβολής που δέχτηκες".


Σχετικά Άρθρα