ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μοναξιά: Η σιωπηλή παγκόσμια πανδημία

13 Απριλίου 2024, 09:00

images

Το αίσθημα της μοναξιάς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα κακής υγείας με όλο και περισσότερους επιστήμονες να το χαρακτηρίζουν ως τη... "σιωπηλή πανδημία". Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν και αυτή τη ...διάγνωση όταν κάποιος ζητάει τη βοήθειά τους για οποιοδήποτε θέμα υγείας και να είναι σε θέση να δώσουν κατάλληλες συμβουλές.  

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, το 53% των ηλικιωμένων ενηλίκων που επισκέφθηκαν γιατρό, ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

«Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει επιπτώσεις στην υγεία που είναι αρκετά σημαντικές και ισχυρές, οπότε με τον ίδιο τρόπο που ρωτάμε τους ηλικιωμένους: “Καπνίζετε; Ή μετράτε το σάκχαρό σας στο αίμα;” θα πρέπει να ρωτάμε και εάν αισθάνονται μόνοι», αναφέρει σε δελτίο τύπου η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ Monica Williams-Farrelly, ερευνήτρια Regenstrief και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από την κλινική δοκιμή COADS (Caregiver Outcomes of Alzheimer’s Disease Screening), υποδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μοναξιά πριν και μετά την παγκόσμια κρίση υγείας.

Στις ΗΠΑ, μία από τις παρεμβάσεις που στοχεύει στη δημιουργία ουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων είναι και η ιδέα του «Κύκλου των Φίλων». Το ομαδικό αυτό μοντέλο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που διαρκεί τρεις μήνες, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά μέχρι στιγμής, καθώς όχι μόνο συνέβαλε στη μείωση των συναισθημάτων μοναξιάς, αλλά και στη βελτίωση διαφόρων αποτελεσμάτων υγείας, όπως η υποκειμενική υγεία, η γνωστική ικανότητα και η θνησιμότητα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα της μελέτης συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ενίσχυσε την ήδη αυξανόμενη τάση της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων. «Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί. Η πανδημία επιδείνωσε το ήδη υπαρκτό πρόβλημα», σημειώνει η Δρ Williams-Farrelly.

Σχετικά Άρθρα