ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη του...αγγίγματος στην ψυχική και σωματική υγεία

10 Απριλίου 2024, 09:00

images

Ερευνητές στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης, ανακάλυψαν τους τρόπους με τους οποίους το άγγιγμα μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική ευημερία ενός ατόμου. Το εάν το άγγιγμα συμβάλλει πραγματικά στην ευημερία μας, είναι μια εύκολη ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Οι μεμονωμένες μελέτες συχνά επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μπορεί τα ευρήματά τους να είναι αντικρουόμενα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των μελετών για μια ανάλυση μεγάλης κλίμακας, προσφέρει μια σαφέστερη απάντηση: Ναι, το άγγιγμα βελτιώνει σημαντικά, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία, για παράδειγμα μέσω της μείωσης του πόνου, του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες στους ενήλικες. Αλλά στην πραγματικότητα, όσοι έχουν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας (και συνήθως χρειάζονται υποστήριξη), επωφελούνται ακόμη περισσότερο από την αφή από τους υγιείς ενήλικες. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του πόσο συχνά παραβλέπονται οι παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αφή», δηλώνει ο Julian Packheiser, πρώτος συγγραφέας.

«Ένα βασικό ερώτημα της μελέτης μας είναι να αξιοποιήσουμε τις εκατοντάδες μεμονωμένες μελέτες εκεί έξω για να προσδιορίσουμε ποιος τύπος αφής λειτουργεί καλύτερα», προσθέτει ο καθηγητής Christian Keysers, διευθυντής του Social Brain Lab. "Και αν δεν έχετε έναν φίλο ή σύντροφο κοντά σας για να σας αγκαλιάσει; Θα βοηθούσε επίσης το άγγιγμα από έναν άγνωστο ή ακόμα και από ρομπότ; Και πόσο συχνά; Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι το άγγιγμα , μπορεί πράγματι να βοηθήσει, αλλά οι πιο σημαντικοί παράγοντες, δεν είναι απαραίτητα αυτοί που υποπτευόμαστε».

Είναι ενδιαφέρον ότι το άτομο που σας αγγίζει, το πώς σας αγγίζει και η διάρκεια του αγγίγματός του, δεν κάνουν διαφορά όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στην ευημερία. Ένα μασάζ από έναν θεραπευτή, θα μπορούσε επομένως να είναι εξίσου αποτελεσματικό με μια αγκαλιά που προσφέρει ένας φίλος. Βέβαια, όσο πιο συχνά προσφέρεται μια παρέμβαση αφής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος. Επομένως, μια γρήγορη αγκαλιά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιδραστική από ένα μασάζ, εάν προσφέρεται πιο συχνά.

Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές, ήταν αν η επέμβαση αφής πρέπει να προέρχεται από άνθρωπο. Όπως αποδεικνύεται, οι παρεμβάσεις από ρομπότ, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές στη βελτίωση της σωματικής ευεξίας. Ωστόσο, τα οφέλη των παρεμβάσεων με ρομπότ και αντικείμενα , είναι λιγότερο αποτελεσματικά για την ψυχική ευεξία. 

Διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, μπορεί να απαιτούν τελικά το ανθρώπινο άγγιγμα, «ίσως επειδή υποδηλώνει τη σημασία ενός συναισθηματικού συστατικού που σχετίζεται με το άγγιγμα», επισημαίνει ο συγγραφέας Frédéric Michon.

Σχετικά Άρθρα