ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

5 λόγοι που εξακολουθούμε να μένουμε σε λάθος φιλίες

08 Ιουλίου 2021, 12:00

images

Ακριβώς όπως οι ερωτικές σχέσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί, κάποιες φιλίες μεγαλώνουν και εξελίσσονται ενώ άλλες σταματούν. Για μερικούς ανθρώπους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν από μια φιλία, ακόμα κι αν αυτή γίνει τοξική ή μη ικανοποιητική για αυτούς. Γιατί εξακολουθούμε να μένουμε σε φιλίες οι οποίες δεν μας ικανοποιούν; Η Sarah Epstein, οικογενειακή σύμβουλος, αναφέρεται στο Psychology Today στους λόγους που εξακολουθούν μερικοί άνθρωποι να το κάνουν αυτό.

1. Είστε πολλά χρόνια φίλοι

Το ρητό «καλύτεροι φίλοι για πάντα» “best friends forever” διαπερνά τον πολιτισμό, με matching tattoos, κολιέ, μυστικές χειραψίες, που δείχνουν τη σημασία και τη διάρκεια της παιδικής φιλίας. Tα πολλά χρόνια φιλίας μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία διαχωρισμού όταν αυτή η φιλία σταματήσει να είναι αμοιβαία, αρχίζει να είναι άδεια ή χάνει τη λάμψη της. Οι φίλοι της παιδικής ηλικίας μπορεί να μείνουν φίλοι επειδή αισθάνονται ένοχοι για παραβίαση του ιερού δεσμού μιας μακράς φιλίας. Ακόμη και η ικανότητα να πούμε «είμαστε φίλοι εδώ και 20 χρόνια» μπορεί να κάνει την έξοδο μιας φιλίας πιο δύσκολη. Οι δεσμοί της ιστορίας παρουσιάζουν έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο στη μετατόπιση μιας φιλίας που δεν λειτουργεί.

2. Ο φίλος σας βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή

Όταν ένας φίλος σας βοηθά να περάσετε από ένα δύσκολο γεγονός στη ζωή σας, μπορεί να αισθανθείτε ότι οφείλετε να παραμείνετε πιστοί στη φιλία σας. Επίσης η πίστη μπορεί να εμβαθύνει μια φιλία. Ωστόσο μερικές φορές, γίνεται το τελευταίο νήμα που συγκρατεί μια αλλοιωμένη σχέση. Όταν η φιλία σταματά είναι αμοιβαία, ίσως είναι καιρός να αναρωτηθείτε:

  • Τι οφείλω σε αυτόν τον φίλο και για πόσο καιρό;
  • Η υποστήριξή που είχα από αυτόν σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ μεταξύ μας;
  • Το να απομακρυνθώ από μια φιλία σημαίνει ότι δεν είμαι ευγνώμων;
  • Ο λόγος που θέλω να απομακρυνθώ αξίζει στο να «χαλάσει» αυτή η φιλία;

3. Νιώθετε συνδεδεμένοι με έναν φίλο μέσω άλλων σχέσεων

Μερικές φορές η απομάκρυνση του εαυτού σας από μια φιλία είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν η φιλία λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο μιας ομάδας. Σε αυτό το σενάριο, ένα άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να απομακρυνθεί από έναν φίλο χωρίς να αποσυνδεθεί από ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να ανεχτεί μια απογοητευτική ή δυστυχισμένη φιλία ή να μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού του ατόμου ώστε να παραμείνει μέρος της ομάδας, κάτι το οποίο μας φέρνει επίσης σε δύσκολη θέση.

4. Είναι πιο εύκολο να παραμένουμε σε μία δυστυχισμένη φιλία παρά να θέσουμε νέα όρια

Για κάποιους είναι πιο εύκολο να συζητήσουν και να μπουν σε αντιπαράθεση με τους φίλους τους ώστε να θέσουν νέα όρια, για άλλους όμως είναι πολύ δύσκολο. Έτσι, η υποχώρηση και παραμονή σε μια δυστυχισμένη – μετριοπαθή φιλία μπορεί να είναι προτιμότερη από την ταλαιπωρία του να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε. Φαίνεται για πολλά άτομα, ότι τους προκαλείται έντονη ανησυχία από τη διεξαγωγή ανοιχτών, ειλικρινών συνομιλιών σε κάποιες σχέσεις τους.

5. Δεν ξέρετε πως να δώσετε τέλος σε μια φιλία

Η αποχώρηση από μια φιλία είναι δύσκολη. Απαιτεί απομάκρυνση πολλές φορές από την ίδια τη ρουτίνα των ανθρώπων, τις συνήθειες και το κοινωνικό του περιβάλλον. Μερικές φορές όμως, σύμφωνα με την σύμβουλο Sarah Epstein, είναι καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους να σταματούν μία σχέση που δεν είναι υγιής. Το θάρρος να φύγουμε δίνει χώρο στη ζωή μας και μας βοηθά να εξελιχθούμε.  

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα