ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δερματικές ενέσεις και η επίδρασή τους στη γήρανση του δέρματος

20 Απριλίου 2024, 08:00

images

Η χρόνια έκθεση του ανθρώπινου δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, προκαλεί πρόωρη γήρανση ή φωτογήρανση. Κατά τη φωτογήρανση, οι δέσμες κολλαγόνου τύπου Ι, που παρέχουν δύναμη και υποστήριξη στην επιδερμίδα, κατακερματίζονται. Αυτό οδηγεί σε ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η βλάβη στο κολλαγόνο τύπου Ι από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι να φοράτε αντηλιακό με συνέπεια, καθημερινά, αν είναι δυνατόν και κυρίως όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Frank Wang, MD, καθηγητής Κλινικής Δερματολογίας William B. Taylor στο UM Medical School.

Οι ειδικοί παρατήρησαν σε μια νέα μελέτη, ότι η έγχυση του πιο δημοφιλούς τύπου δερματικού πληρωτικού, του υαλουρονικού οξέος, σε επιδερμίδα που έχει υποστεί φωτογήραση, θα μπορούσε να αναστρέψει τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη διαδικασία αυτή.

Αυτά τα πληρωτικά συνήθως εγχέονται στο δέρμα για να μειώσουν τις ρυτίδες. Θεωρείται ότι παρέχουν κλινική βελτίωση, προσθέτοντας όγκο στο δέρμα, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διασυνδεδεμένο υαλουρονικό οξύ, διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου τύπου Ι.

Το πληρωτικό το κάνει γρήγορα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου μέσα σε αρκετές εβδομάδες από την ένεση και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προάγοντας τη συσσώρευση περισσότερου κολλαγόνου κατά τη διάρκεια 1 έτους.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς το πληρωτικό βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος βραχυπρόθεσμα - ένας συνδυασμός πλήρωσης και αύξησης του κολλαγόνου.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το νεοσχηματισμένο δερματικό κολλαγόνο διαρκεί πολλά χρόνια, τα ευρήματα παρέχουν επίσης μια εικόνα για το πώς το πληρωτικό μπορεί να προάγει τη μακροπρόθεσμη κλινική βελτίωση, μήνες ή ακόμα και 1 χρόνο μετά την ένεση.

«Μία μόνο ένεση δερματικού πληρωτικού υαλουρονικού οξέος … μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και μακροχρόνια βελτίωση του δέρματος, διεγείροντας την εναπόθεση κολλαγόνου και επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις, μπορεί να προσθέσουν περισσότερο κολλαγόνο, μειώνοντας τελικά την ανάγκη για εκ νέου θεραπεία», είπε ο Wang.

Σχετικά Άρθρα