ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ημέρα της Γης: Έκκληση για αποκατάσταση οικοσυστημάτων

22 Απριλίου 2022, 06:00

images

Έκκληση για αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λόγω των επιβαρύνσεων που έχει υποστεί ο πλανήτης Γη τα τελευταία χρόνια.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που αποτελούν αποτέλεσμα των αλόγιστων ενεργειών του ανθρώπου όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, οδήγησαν στην επιτάχυνση της καταστροφής του πλανήτη.

Η Διεθνής Ημέρα της Γης, φέρνει στο στόχαστρο αυτές τις συνέπειες, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ακραία ζέστη, πυρκαγιές και πλημμύρες που έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ «η Μητέρα Γη προτρέπει ξεκάθαρα μια έκκληση για δράση. Η φύση υποφέρει».

Εν έτη 2022 ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον COVID-19, μία πανδημία υγείας που συνδέεται άμεσα και με την υγεία του οικοσυστήματος. Έχοντας αλληλένδετο ρόλο, όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματα, τόσο πιο υγιής θα είναι ο πλανήτης Γη καθώς και οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτόν.

Επακόλουθο αποτέλεσμα της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, αποτελεί ο τερματισμός της φτώχειας, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης.

Όπως τονίζει ο ΠΟΥ, αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο εάν συμβάλουμε όλοι στην αλλαγή αυτή.

Σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση για το 2050

Για την επίτευξη ενός βιώσιμου οικοσυστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί στη σύνταξη σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση για το 2050 που στοχεύει να ενισχύσει την πράσινη και ψηφιακή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα μια πιο υγιή, κοινωνικά δικαιότερη Ευρώπη και πλανήτη.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί πυξίδα για την ενσωμάτωση της πρόληψης της ρύπανσης σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ, για την επιτάχυνση της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ και για τον εντοπισμό πιθανών κενών.

Το όραμα αυτό αφορά τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους ούτως ώστε να μειωθεί σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, που σέβονται τα όρια με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το όραμα μεταφράζεται σε βασικούς στόχους του 2030 για την επιτάχυνση της μείωσης της ρύπανσης. Πιο αναλυτικά, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

-βελτίωση της ποιότητας του αέρα για μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55%·

-βελτίωση της ποιότητας του νερού με τη μείωση των απορριμμάτων, των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα (κατά 50%) και των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον (κατά 30%).

-βελτίωση της ποιότητας του εδάφους με τη μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών και της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50%.

-μείωση κατά 25% των οικοσυστημάτων της ΕΕ όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί τη βιοποικιλότητα

-μείωση κατά 30% του ποσοστού των ατόμων που έχουν χρόνια διαταραχή λόγω του θορύβου των μεταφορών και

-μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή απορριμμάτων και κατά 50% τα υπολειμματικά αστικά απόβλητα.

Διεθνής Ημέρα της Γης

Η Διεθνής Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη.

Η ημέρα αυτή, αποτέλεσε μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).


Σχετικά Άρθρα