ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να ενδυναμώσετε τον κορμό

30 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Οι ασκήσεις τύπου "σανίδα" είναι από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού του σώματος, καθώς στοχεύουν σε όλους τους κύριους μύες του. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα των διαφόρων ασκήσεων τύπου σανίδας διάρκειας 10 λεπτών, η σανίδα είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο επίφοβες ασκήσεις, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς της φυσικής κατάστασης. Υπάρχουν πολλές άλλες ασκήσεις που αξιοποιούν το σωματικό βάρος που είναι επίσης εξαιρετικές στην ενδυνάμωση της μέσης.

Οι μύες του κορμού ελέγχουν την κίνηση στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και το θώρακα. Ένας ισχυρός πυρήνας βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητά σας, διευκολύνει την εκτέλεση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων και βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών.

«Ό,τι κάνουμε σχετίζεται με τον πυρήνα», είπε η Samira Shuruk, εκπαιδεύτρια Pilates στο Yoga Center of Columbia στο Maryland. «Το φτέρνισμα, ο βήχας, το γέλιο - όλα σχετίζονται με τον κορμό. Επίσης, όσο περνάει ο καιρός, ένας ισχυρός κορμός βοηθά στην πρόληψη της κήλης και στα θέματα ακράτειας».

Ένας ισχυρός κορμός είναι επίσης ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση του πόνου στην πλάτη, ειδικά στην οσφυϊκή περιοχή. Σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι υπέφεραν από πόνους στην πλάτη το 2019, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Είναι πιο πιθανό να έχετε πόνο στην πλάτη εάν είστε υπέρβαροι, δεν ασκείστε τακτικά, έχετε συγγενή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή κάνετε μια εργασία που απαιτεί άρση βαρών, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η αναπνοή είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε βασική άσκηση, πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την αναπνοή σας.

«Βεβαιωθείτε ότι δεν κρατάτε την αναπνοή σας, γεγονός που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση», είπε η Δρ Jessica Chellsen, φυσιοθεραπεύτρια και ειδικός ενδυνάμωσης στο Vibrant Coast Physical Therapy & Wellness στο San Luis Obispo της Καλιφόρνια. «Και εκπνεύστε από το στόμα κατά τη διάρκεια του δύσκολου μέρους κάθε άσκησης, κάτι που θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τους μύες του κορμού σας».

Σχετικά Άρθρα