ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας

05 Απριλίου 2024, 09:00

images

Τα προβλήματα ύπνου είναι ένα κοινό παγκόσμιο φαινόμενο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μια διαταραχή αϋπνίας και ένα άλλο 20% εμφανίζει περιστασιακά συμπτώματα αϋπνίας. Η έλλειψη επαρκούς ποιοτικού ύπνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης, του άγχους, των γαστρεντερικών προβλημάτων και του καρκίνου. Τα καλά νέα είναι ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της λελογισμένης πρόσληψης καφεΐνης, της διακοπής του καπνίσματος και της αύξησης της καθημερινής δραστηριότητας.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, ανακάλυψαν ότι άτομα που ασκούνταν έντονα τουλάχιστον 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αϋπνίας και κοιμούνταν ευκολότερα 6 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Γι' αυτήν τη μελέτη, η Δρ Erla Björnsdóttir, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, και η ομάδα της είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από 4.339 συμμετέχοντες στην Έρευνα Αναπνευστικής Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα κατά την έναρξη και στη συνέχεια σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, τα συμπτώματα αϋπνίας, τη διάρκεια του ύπνου και την υπνηλία κατά τη διάρκεια μιας 10ετούς παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τουλάχιστον 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τον ύπνο. Επιπλέον, το 22% αυτών των συμμετεχόντων, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα αϋπνίας και το 40% ήταν απίθανο να αναφέρουν 2 ή 3 συμπτώματα αϋπνίας.

«Αν και δεν με εξέπληξαν τελείως τα ευρήματα σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο της τακτικής άσκησης στην ποιότητα του ύπνου, το μέγεθος των επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας, όντως προσέφερε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες», είπε η Björnsdóttir.

«Η άσκηση έχει αναγνωριστεί από καιρό ως ο ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αναρίθμητα φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη. Δεδομένου του ρόλου του στην προώθηση της χαλάρωσης, στη μείωση του στρες και στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών, είναι λογικό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, θα συσχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα ύπνου. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η συχνότητα άσκησης συσχετίστηκε με τη μείωση των συμπτωμάτων της αϋπνίας, ήταν αξιοσημείωτος.

Οι ισχυροί συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν μεταξύ της άσκησης τουλάχιστον 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και των χαμηλότερων ποσοστών δυσκολίας στον ύπνο, των συμπτωμάτων αϋπνίας και των γενικών διαταραχών ύπνου, υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής άσκησης ως πιθανής παρέμβασης για προβλήματα ύπνου», κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Open.

Σχετικά Άρθρα