ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αεροβική άσκηση από τις 6 μ.μ. και μετά για ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2

12 Απριλίου 2024, 09:00

images

Μελέτη παρακολούθησης επί 8 έτη σε 30.000 ενήλικες με παχυσαρκία, έδειξε ότι όταν έχουμε την περισσότερη σωματική δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες, κερδίζουμε πολλά οφέλη στην Υγεία και προωθείται το αδυνάτισμα. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και ειδικά του Κέντρου Charles Perkins και δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care today. 

Μάλιστα, όσοι έκαναν αεροβική άσκηση (το είδος της άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, δηλαδή γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, τένις, ομαδικά αθλήματα και χορός ή aerobic) από τις 6 το απόγευμα μέχρι πριν από τα μεσάνυχτα καθημερινά, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή να πεθάνουν αιφνίδια και πρόωρα.

"Δεδομένων των διατροφικών συνηθειών και της καθιστικής ζωής, 2 στους 3 Αυστραλούς έχουν πρόβλημα υπερβαρότητας ή και παχυσαρκίας που βάζει το άτομο σε κίνδυνο για αγγειακά και καρδιολογικά προβλήματα αλλά και πρόωρο θάνατο", σημειώνει ο Δρ Angelo Sabag, λέκτορας στην Φυσιολογία της Άσκησης στο University of Sydney.

"Η άσκηση είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η μοναδική λύση για την κρίση παχυσαρκίας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και για να ωφεληθεί γενικά η Υγεία", προσθέτει.

Ο ερευνητής εξήγησε τα είδη των ασκήσεων στα οποία υπέβαλαν τους εθελοντές και αφορούσαν υψηλή ένταση αλλά μόνο για 3 λεπτά κάθε φορά: Ήταν ανεβοκατέβασμα σκάλας, χειρωνακτικές εργασίες, οικιακές εργασίες που απαιτούν κόπο αλλά και λίγο τρέξιμο.

Η αρχική ιδέα ήταν ότι τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, και τα οποία βιώνουν ήδη αντίσταση στην ινσουλίνη το βράδυ, ίσως μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους με φυσική δραστηριότητα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το UK Biobank και συμπεριέλαβαν 29.836 ενήλικες ηλικίας 40 ετών περίπου, εκ των οποίων οι 2.995 είχαν και διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε αυτούς που έκαναν την άσκηση πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα-βράδυ και μέτρησαν τις ενδείξεις τους από ειδική συσκευή που φόραγαν στον καρπό ενώ γυμνάζονταν.

Στα 8 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, 1425 πέθαναν, 3980 είχαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και 2162 έπαθαν αγγειακό επεισόδιο.

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, διευθυντής του Mackenzie Wearables Research Hub στο Charles Perkins Centre και επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτό το πεδίο που οι ασύρματες αυτές συσκευές μάς παρέχουν δεδομένα της φυσικής κατάστασης των εξεταζόμενων, ώστε να διαμορφώσουμε το ιατρικό τους προφίλ και τι τους κάνει καλό". 

Καταλήγει δε σχολιάζοντας ότι "ενώ χρειάζεται ακόμα έρευνα για να συστήσουμε συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνεται, είναι σαφές ότι η στιγμή της εκγύμνασης μέσα στην ημέρα, είναι σημαντική, τόσο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όσο και για το διαβήτη τύπου 2".

Σχετικά Άρθρα