ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη του σησαμένιου χαλβά στην υγεία μας

18 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαλβάς, είτε είναι από ταχίνι, είτε σιμιγδαλένιος, είτε από αλεύρι, είναι σίγουρο ότι θα είναι το έδεσμα από το οποίο δεν θα…μείνει ψίχουλο! Το πιο γνωστό είδος χαλβά είναι ο σησαμένιος. Τα βασικά του συστατικά είναι το ταχίνι, οι ξηροί καρποί και το μέλι. Πέρα αυτών, μπορούν να προστεθούν υλικά για επιπλέον γεύση, όπως το κακάο ή τα καρύδια. Το ταχίνι που περιέχει ο χαλβάς είναι και το πλέον θρεπτικό συστατικό του. Το ταχίνι αποτελεί προϊόν του σουσαμιού, το οποίο είναι γνωστό ότι προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία μας. 

Ειδικότερα, το σουσάμι (ή σησάμι):

- Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

- Καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή.

-Συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

-Αποτελεί πηγή πλήθους βιταμινών, όπως οι Β1, Β3, Β6 και Ε, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το σελήνιο το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

-Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

-Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

-Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Επομένως, εφόσον το σουσάμι έχει όλες τις παραπάνω ωφέλιμες επιδράσεις στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αντίστοιχα αυτές προσφέρονται και μέσω του σησαμένιου χαλβά.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα χαλβά που μπορούμε να καταναλώσουμε, μία μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων θεωρείται η ενδεδειγμένη. Το συγκεκριμένο γλυκό είναι καθ’ ομολογίαν ιδιαίτερα «ύπουλο», καθώς μας βάζει στον πειρασμό να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα, τη στιγμή που μία μικρή μερίδα περιέχει πολλές θερμίδες. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, τα 30 γραμμάρια περιέχουν περίπου 160 θερμίδες, με μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με τα πρόσθετα συστατικά του.

Σίγουρα, επομένως, ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο και πολύ νόστιμο γλυκό, με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ωστόσο, αυτό δεν μας δίνει το ελεύθερο να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, αφού είναι πλούσιο σε θερμίδες, συνεπώς θα πρέπει να δείξουμε … αυτοπειθαρχία όταν εμφανιστεί στο τραπέζι.

Σχετικά Άρθρα