ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη του παντζαριού στην υγεία

21 Απριλίου 2024, 08:00

images

Τα παντζάρια – μαζί με άλλες τροφές όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά – θεωρούνται «υπερτροφή». Περιέχουν επίπεδα άνω του μέσου όρου ανά γραμμάριο ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Β και C, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Όταν τρώμε παντζάρια, χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν βακτήρια και ένζυμα, μετατρέπουν τα νιτρικά άλατα που αυτά εμπεριέχουν σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας ενδεχομένως την κυκλοφορία του αίματος.

Μάλιστα, οι πλουσιότερες πηγές διατροφικού μονοξειδίου του αζώτου που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες, είναι το παντζάρι, η ρόκα και το σπανάκι. Η ικανότητα του παντζαριού να βελτιώνει τη ροή του αίματος, μπορεί να ωφελήσει το κυκλοφορικό σύστημα της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική λειτουργία. Επομένως, είναι λογικό να υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια μέτρια σχέση μεταξύ του παντζαριού και της σεξουαλικής λειτουργίας, αλλά μην περιμένετε ότι θα αλλάξει τη σεξουαλική σας ζωή ριζικά. Ακόμη, το παντζάρι έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν επαληθεύσει όλα τα ενεργά συστατικά του παντζαριού και τις επιδράσεις τους. Ωστόσο, το παντζάρι μπορεί να είναι μια δυνητικά χρήσιμη θεραπεία για διάφορα προβληματα υγείας που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο πρώτος αριθμός στην ένδειξη της αρτηριακής σας πίεσης) κατά 2,73-4,81 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου, η τυπική μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης) σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η μείωση, είναι συγκρίσιμη με τα αποτελέσματα που παρατηρούνται με ορισμένα φάρμακα και διατροφικές παρεμβάσεις.

Άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και άτομα που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (αλλά διατρέχουν κίνδυνο), θα μπορούσαν να ωφεληθούν.

Τέλος, το παντζάρι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μικρά οφέλη για τους αθλητές αντοχής (που τρέχουν, κολυμπούν ή κάνουν ποδήλατο σε μεγάλες αποστάσεις).

Σχετικά Άρθρα