ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να ξεχνούν την προσοχή στο αλάτι

09 Απριλίου 2024, 09:00

images

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μεγαλύτερη από την ημερησίως συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, ιδιαίτερα εκείνοι που πρέπει να μειώσουν την πρόσληψή του για την υγεία της καρδιάς τους. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο (CVD), καταναλώνουν περισσότερο από το διπλάσιο των συνιστώμενων (1.500) χιλιοστογράμμων (mg) νατρίου, που περιέχεται στο αλάτι, κάθε μέρα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά στους ενήλικες που δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου να μην καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ο μέσος άνθρωπος με καρδιακή νόσο στην παρούσα μελέτη υπερέβη αυτό το επίπεδο κατά σχεδόν 1.000 mg.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 3.170 συμμετέχοντες στη μελέτη NHANEST του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Αυτό το δείγμα περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες άνω των 20 ετών με διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου. Από αυτήν την ομάδα, η πλειονότητα ήταν 65 ετών και άνω, και λευκοί. Οι άντρες, που αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των συμμετεχόντων (56,4%), ήταν υπέρβαροι με μέση πρόσληψη 1.862 θερμίδων την ημέρα.

Η ομάδα στην οποία παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη νατρίου, ήταν άτομα με υψηλό εισόδημα και πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Οι συγγραφείς της μελέτης σαν ερμηνεία για το δεδομένο αυτό, υποστηρίζουν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, έδωσαν πιο ακριβή στοιχεία ως προς την πρόσληψη νατρίου, κάτι που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Να σημειώσουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, είναι ιδιαίτερα βλαπτική σε κάποιες καταστάσεις. Για παράδειγμα στην καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί κατακράτηση υγρών την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί  να διαχειριστεί με αποτέλεσμα οιδήματα, ιδιαίτερα κάτω άκρων ή δύσπνοια. Σε υπερτασικούς ασθενείς, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλεί απορρύθμιση της υπέρτασης.

Πρέπει να έχουμε κατά νου οτι η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου, καλύπτεται επαρκώς από την ποσότητα που υπάρχει ούτως ή άλλως στις περισσότερες τροφές ακόμα και χωρίς καθόλου προσθήκη αλατιού. 

Σχετικά Άρθρα