Οι οπαδοί της Vegan δίαιτας έχουν έλλειψη σε βασικά αμινοξέα
01 Μαΐου 2025, 09:00

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι vegan (αποκλειστικά χορτοφάγοι) που καταναλώνουν πρωτεΐνες μόνο από όσπρια και ξηρούς καρπούς μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετά απαραίτητα αμινοξέα. Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν την τάση να επικεντρώνονται στη συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνεται σε μια vegan διατροφή, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONET, εστίασε σε συγκεκριμένα αμινοξέα. Μάλιστα, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες φάνηκε να πληρούν τις απαιτήσεις του οργανσιμού για λυσίνη και λευκίνη.
Όπως αναφέρει το Healthline, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες κάλυπταν τις συνολικές απαιτήσεις τους σε πρωτεΐνες - 78,8% των ανδρών και 73,0% των θηλυκών - πολλοί υστερούσαν στην πρόσληψη λυσίνης και λευκίνης.
Η πρωτεΐνη σόγιας, για παράδειγμα, είχε μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες ευπεψίας μεταξύ των φυτικών τροφών, επιτρέποντας στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλη την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, η πρωτεΐνη σιταριού έχει χαμηλότερα ποσοστά ευπεψίας λόγω της παρουσίας μη θρεπτικών συστατικών και άλλων παραγόντων.
Αυτή η διάκριση είναι ζωτικής σημασίας, επειδή πολλές αξιολογήσεις φυτικής διατροφής μπορεί να υπερεκτιμούν την πραγματική διαθεσιμότητα πρωτεϊνών, μη λαμβάνοντας υπόψη την πεπτικότητα - ένα εύρημα που επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα στη μελέτη.
Η μελέτη τονίζει τη σημασία της αξιολόγησης όχι μόνο της συνολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης, αλλά και της ποιότητας πρωτεΐνης και της σύνθεσης των αμινοξέων σε μια vegan διατροφή.
Τα αμινοξέα είναι τα «δομικά στοιχεία» της πρωτεΐνης. Ενώ ο οργανισμός μπορεί να παράγει μερικά αμινοξέα από μόνος του, 9 απαραίτητα αμινοξέα πρέπει να προέρχονται από διατροφικές πηγές.
Οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνταν στο παρελθόν ως «ατελείς πρωτεΐνες», χωρίς ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα. Πλέον γνωρίζουμε ότι παρέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, αλλά μερικές φορές σε λιγότερο βέλτιστα επίπεδα από ό,τι σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
«Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικής πρωτεΐνης χαμηλότερης ποιότητας, όπως το σιτάρι, διαφέρει από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης από σόγια, μιας φυτικής πρωτεΐνης υψηλότερης ποιότητας», δήλωσε ο Bi Xue Patricia Soh, MSc, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδάκτωρ της Ομάδας Πρωτοβουλίας Αειφόρου Διατροφής στο Riddet New Zealand University, Massey.
«Τα ευρήματά μας λοιπόν υποστηρίζουν ότι, ακόμη και όταν καλύπτουμε τις ολικές ανάγκες σε πρωτεΐνη, τα τρόφιμα που καταναλώνονται μπορεί να μην είναι επαρκούς ποιότητας πρωτεΐνης όσον αφορά την παροχή επαρκούς λυσίνης και λευκίνης που απαιτούνται για τις λειτουργίες του οργανισμού».
Tags: vegan, αμινοξέα, Λήψη πρωτεΐνης, Πρωτεΐνες, φυτικές πρωτεΐνες