ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος της ομοκυστεΐνης και της βιταμίνης Β στην ανάπτυξη του γλαυκώματος

15 Μαΐου 2025, 09:00

images

Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με γλαύκωμα - ένα γενικό όρο για μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να τραυματίσουν το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε τύφλωση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το γλαύκωμα. Φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες με λέιζερ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για γλαύκωμα, όπως το να μην καπνίζει, να γυμνάζεται τακτικά, να φορά γυαλιά ηλίου, να περιορίζει την πρόσληψη καφεΐνης, να προσέχει την αρτηριακή του πίεση και να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει στο παρελθόν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από το γλαύκωμα, συμπεριλαμβανομένων των Ω3 λιπαρών οξέων, της βιταμίνης Β3, της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Reports Medicine οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την απαραίτητη θρεπτική ουσία χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του γλαυκώματος, μέσω ενός μοντέλου ποντικού.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ποσότητα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό- γνωστή ως υπερομοκυστεϊναιμία - μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, γνωστική έκπτωση και αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί επίσης να είναι δείκτης ανεπάρκειας βιταμίνης Β, καθώς οι βιταμίνες Β είναι αυτές που βοηθούν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του γλαυκώματος. Ωστόσο, σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα ποντίκια με γλαύκωμα έλαβαν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, δεν επιδεινώθηκε η βλάβη στα μάτια τους. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι αυξημένες ποσότητες ομοκυστεΐνης στο αίμα δεν συνδέονταν με το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η ασθένεια. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι η ομοκυστεΐνη είναι «θεατής» στη διαδικασία [εξέλιξης] της νόσου, όχι «παίκτης»», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο James Tribble, ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Karolinska Institutet στη Σουηδία και συν-επικεφαλής αυτής της μελέτης.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, σε ποντίκια με αργή ανάπτυξη του γλαυκώματος, η βλάβη του οπτικού νεύρου σταμάτησε πλήρως, ενώ, σε ποντίκια με πιο επιθετική μορφή γλαυκώματος, ένα συμπλήρωμα βιταμινών Β βοήθησε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό δείχνει το εύρημα αποδεικνύει το πώς τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν το γλαύκωμα με διαφορετικό τρόπο από τη χαμηλότερη πίεση των ματιών.

Οι ερευνητές ξεκινούν τώρα μια κλινική δοκιμή για να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε ανθρώπους.




Σχετικά Άρθρα