ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κεράσια VS φράουλες: Ποιος κερδίζει σε διατροφική αξία;

11 Απριλίου 2024, 18:00

images

Κόκκινα και λαχταριστά και τα δύο φρούτα της άνοιξης, κάνουν μικρούς και μεγάλους να τα λαχταρούν σε μορφή φρέσκια, σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και στο στόλισμα κέικ και τούρτας... Οι φράουλες και τα κεράσια είναι οι "βασιλιάδες" της εποχής με πολλούς να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες κι ελάχιστους να δηλώνουν ότι δεν τους αρέσουν. Ποιο από τα δύο φρούτα έχει όμως την πιο υψηλή διατροφική αξία; 

Τα 100 γραμ. φράουλες αποδίδουν 32 (Kcal) θερμίδες. Το φρούτο αυτό είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, βιταμίνες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Περίπου 5-9 φράουλες, ισοδυναμούν με την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C για τους ενήλικες.

Παράλληλα, οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι αντιοξειδωτικές και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης.

Η συχνή κατανάλωση φράουλας βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ενώ περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Τα 100 γραμ. κερασιών αποδίδουν 63 (Kcal) θερμίδες. Τα κεράσια περιέχουν μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Επίσης είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ ευνοούν τη σωστή και ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, είναι είναι πλούσια σε β-καροτένιο και ανθοκυανίνες τα οποία είναι αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τι προκύπτει λοιπόν από τη σύγκρισή τους; 

- Τα κεράσια έχουν διπλές θερμίδες από τις φράουλες, οπότε πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος.

- Και τα δύο φρούτα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και περιέχουν πολλές βιταμίνες.

- Οι φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο κι άρα είναι χρήσιμο να τις προτιμούν οι υπερτασικοί.

- Σε γενικές γραμμές μπορούμε να τρώμε και τα δύο έχοντας πολλά οφέλη στην υγεία μας αλλά οι φράουλες φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Σχετικά Άρθρα