ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα κιλά από ένα σημείο και μετά;

23 Απριλίου 2024, 09:00

images

Είτε χάνετε κιλά με τη βοήθεια φαρμάκων, είτε αδυνατίζετε μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, είτε μειώνετε τις θερμίδες και αυξάνετε την άσκηση, θα έρθει μια μέρα που οι αριθμοί στη ζυγαριά θα σταματήσουν να πέφτουν και θα φτάσετε στο όριο, αδυνατώντας να χάσετε άλλο βάρος. Σε πρόσφατη μελέτη, ο Kevin Hall, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας που ειδικεύεται στη μέτρηση του μεταβολισμού και της αλλαγής βάρους, εξέτασε πότε σταματά συνήθως η απώλεια βάρους, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν τα άτομα για να χάσουν κιλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

Αυτό που ανακάλυψε ο ερευνητής είναι ότι η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως το Wegovy και το Zepbound, είναι τόσο αποτελεσματικά, επειδή διπλασιάζουν τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσετε στο όριο.

Ο οργανισμός ρυθμίζει το βάρος, προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κι αυτών που καίμε. Όταν ξοδεύουμε ή μειώνουμε τις θερμίδες και αρχίζουμε να καίμε την αποθηκευμένη μας ενέργεια, αισθανόμαστε πείνα. Οι μελέτες του Hall έχουν δείξει ότι, όσο περισσότερο βάρος χάνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο έντονο γίνεται το αίσθημα, μέχρι να αντισταθμίσει, και μερικές φορές να αναιρέσει, όλη τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει για να χάσει βάρος εξαρχής.

Αυτός ο μηχανισμός ανάδρασης ήταν πολύτιμος για τους προγόνους μας κυνηγούς-συλλέκτες, αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά για τους σύγχρονους ανθρώπους που έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε θερμίδες.

Ο Hall λέει ότι προκύπτουν αρκετές σημαντικές γνώσεις από αυτή τη μελέτη. Το πρώτο, είπε, είναι φάρμακα όπως το Wegovy και το Zepbound και παρεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, επιμηκύνουν το χρόνο που παίρνει για να φτάσει κανείς στο όριο της απώλειας κιλών, αλλά δεν το εμποδίζουν πλήρως από το να συμβεί. Η μελέτη βοηθά επίσης στο να γίνουν πιο κατανοητές ορισμένες θεωρίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι σταματούν να χάνουν βάρος.

Για παράδειγμα, μια θεωρία ήταν ότι η απώλεια βάρους βλάπτει το μεταβολισμό, έτσι οι άνθρωποι καταλήγουν να καίνε πολύ λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ό,τι όταν ξεκίνησαν το πρόγραμμα απώλειας βάρους και μπορούν να ξαναπάρουν βάρος πολύ εύκολα.

Όποια μέθοδο απώλειας βάρους κι αν επιλέξετε, «απαιτείται επιμονή για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους», είπε ο Hall. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε εάν μπορείτε να συνεχίσετε να ακολουθείτε τη μέθοδο αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα