ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food καταστρέφουν γενεές στο δυτικό κόσμο

19 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Η καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας από τους λόγους που τα παιδιά στο δυτικό κόσμο παχαίνουν συνεχώς... Αυτό αναφέρει αμερικανική μελέτη που κατά τη διεξαγωγή της φάνηκε ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (έτοιμα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν και μπισκότα, αλλαντικά, κλπ).

Το ποσοστό των παιδιών αυτών ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με την ίδια έρευνα γεγονός που δείχνει ότι καθώς περνούν τα χρόνια και οι γενεές, τα παιδιά τρέφονται όλο και λιγότερο με φρέσκα τρόφιμα. 

Τα στοιχεία αυτά από την ανασκόπηση 20 ετών από το 1999 έως το 2018, λήφθηκαν από την αμερικανική Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών όλων των ηλικιών.

Το χειρότερο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουν καθώς οι γονείς δεν μπαίνουν στον κόπο να τα πείσουν να φάνε κάτι πιο υγιεινό και τους δίνουν ό,τι θέλουν.  

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.


Σχετικά Άρθρα