ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενοχοποιούν και πάλι το αυγό για την υψηλή χοληστερίνη

24 Ιανουαρίου 2020, 10:00

images

Εμπρός - πίσω κάνουμε τα τελευταία χρόνια για το κατά πόσο το αυγό "ενοχοποιείται" για την αύξηση της χοληστερίνης και την αύξηση των πιθανοτήτων για προβλήματα στην καρδιά. 

Δύο είναι τα απολύτως σίγουρα: Πρώτον, τα αυγά είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας. Η ποσότητα και η συχνότητα είναι αυτή που προβληματίζει. Και δεύτερο, η χοληστερίνη βρίσκεται στον κρόκο και όχι στο ασπράδι που αποτελεί καθαρή, άλιπη πρωτεΐνη. Όποιος θέλει λοιπόν να τρώει ασπράδι, μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμούς και δεύτερες σκέψεις.

Σε ό,τι αφορά όμως τον κρόκο, ενώ μας είχαν πει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούμε να τρώμε χωρίς να ....μετράμε, μάλλον θα πρέπει να επιστρέψουμε στην σύσταση των προηγούμενων ετών που είχε όριο για τους ενήλικες τα δύο αβγά την εβδομάδα!

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος, «το 2019 ήταν μια χρονιά ανατροπών σε σχέση με όσα είχαμε ως δεδομένα για αρκετές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Με βάση μελέτες που έγιναν γνωστές τη χρονιά που μας πέρασε, πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

Αντίθετα, εδραιώνεται ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η αίσθηση από παλαιότερες ιατρικές μελέτες πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες από τα αυγά, κάτι που πλέον φαίνεται να καταρρίπτεται».

Σχετικά Άρθρα