ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τα υποκατάστατα κρέατος καλύτερα για την καρδιά από το κανονικό κρέας;

15 Απριλίου 2024, 09:00

images

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι δίαιτες που περιλαμβάνουν κρέας συγκρίνονται με αυτές που χρησιμοποιούν εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας και διαβήτη. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές έχουν αποβεί ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, χάρη στη μεγάλη ποικιλία συστατικών που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, για εκείνους που τρώνε τακτικά κρέας, η μετάβαση σε τέτοιες δίαιτες, μπορεί να είναι δύσκολη. Τα ανάλογα κρέατος φυτικής προέλευσης (PBMAs) έχουν σχεδιαστεί για να «μιμούνται» τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος, χρησιμοποιώντας φυτικά συστατικά, ενώ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Αυτή η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη σύγκριση των επιπτώσεων της δίαιτας που βασίζεται σε ανάλογα κρέατος φυτικής προέλευσης (PBMA) και σε αυτής που εμπεριέχει κρέας ζωικής προέλευσης (ABM) στην υγεία της καρδιάς των πολιτών της Σιγκαπούρης με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το κύριο ερώτημα ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με PBMA, θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Σε αυτή τη μελέτη 8 εβδομάδων, στην οποία πήραν μέρος 89 συμμετέχοντες, οι μισοί κλήθηκαν να καταναλώσουν PBMA και οι άλλοι μισοί έτρωγαν ζωικό κρέας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας. Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα προφίλ χοληστερόλης για καμία δίαιτα, αλλά και οι 2 δίαιτες συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες σακχάρου στο αίμα.

Δεν υπήρχε σαφές πλεονέκτημα της μιας δίαιτας έναντι της άλλης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, σε μια μικρότερη ομάδα που παρακολουθούσε στενά το σάκχαρό των συμμετοχοντων, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας διαχειρίζονταν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν επίσης, στην ομάδα του ζωικού κρέατος αλλά όχι στην ομάδα PBMA.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τις φυτικές δίαιτες μπορεί να μην ισχύουν άμεσα για τα PBMA, καθώς διαφέρουν διατροφικά από τα φυτικά τρόφιμα και τον αντίκτυπό τους στην υγεία της καρδιάς.

Σχετικά Άρθρα