ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφική αξία του καρπού που φύτεψε η Αφροδίτη στη Κύπρο

14 Νοεμβρίου 2019, 07:05

images

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με θεραπευτικές ιδιότητες που μελέτες το κατατάσσουν στις τροφές με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δράση κατά των καρδιαγγειακών, του διαβήτη και στα προβλήματα στον προστάτη και την στύση. 

Οι καρποί της ροδιάς ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Έπειτα, αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον. Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο!

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται συγκεκριμένα στην μεγάλη ποσότητα φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και των μύρτιλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, και στις μεγάλες ποσότητες στην ουσία ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλο το ρόδι.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξέως που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Τα 280 γραμμάρια ροδιού περιέχουν 230 θερμίδες, 4,71 γραμμάρια πρωτεϊνες, 3,3 γραμμάρια λιπαρά και 52,73 γραμμάρια υδατάνθρακες. 

Το ρόδι κόβετε κυκλικά και αφαιρείται η φλούδα στο μέρος του κοτσανιού. Μετά χαράζεται μέχρι το κάτω μέρος, όπως γίνεται με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγει στη μέση ενώ το κρατάμε μέσα στις παλάμες μας.  Αν το χτυπήσουμε με μια κουτάλα από την πίσω πλευρά, τα σπόρια θα πέσουν. 

ΠΗΓΗ

USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Σχετικά Άρθρα