ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι τροφές που μας προστατεύουν από την στεφανιαία νόσο

07 Ιουνίου 2020, 08:00

images

Οι ισοφλαβόνες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων κάνοντας καλό στα οστά και την καρδιά. Τις βρίσκουμε σε υποπροϊόντα της σόγιας όπως είναι το τόφου, στο λινέλαιο και άλλα φυτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με ανάλυση τριών μεγάλων μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατανάλωση τόφου (που είναι υποκατάστατο του τυριού με βάση το γάλα σόγιας), και άλλων φυτικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Η στεφανιαία νόσος είναι η προσβολή των τροφοφόρων αγγείων της καρδιάς που μπορεί να εκδηλωθεί με έμφραγμα, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Το μεγαλύτερο όφελος από τις ισοφλαβόνες φαίνεται να έχουν οι νεαρές αλλά και η μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα με υψηλή συχνότητα. 

Με δεδομένο ότι τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα τα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μερικές φορές και σε αλάτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καρδιαγγειακή υγεία, το τόφου και τα παρόμοια αυτού προϊόντα μπορεί αν αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική για άτομα που έχουν λόγο να προσέχουν περισσότερο. Και σε αυτούς ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, τα άτομα με διαβήτη ή υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα