ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χάος το νοσοκομείο Κυπερούντας- Κτιριακά προβλήματα, ελλιπής στελέχωση

18 Απριλίου 2024, 15:59

images

Κτιριακά αλλά και θέματα στελέχωσης, ταλαιπωρούν το νοσοκομείο Κυπερούντας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου Δρ, Μαρίνος Λεμέσιος, τα δωμάτια στα οποία νοσηλεύονται οι ασθενείς είναι παλιά, χωρίς αποχωρητήρια ενώ ακόμη και στους καινούργιους θαλάμους που έχουν δημιουργηθεί για να στεγαστεί η φυματιολογική κλινική δεν υπάρχουν μπαλκόνια.

Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να ανοίξει το ισόγειο του νοσοκομείου και να ενισχυθεί το ακτινολογικό κομμάτι του νοσηλευτηρίου.

«Εδώ και ένα χρόνο στο νοσοκομείο υπάρχει αξονικός, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές» τόνισε και πρόσθεσε ότι «κατανοώ ότι είναι πολλά τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νοσηλευτήρια, αλλά εμένα με ενδιαφέρει το νοσηλευτήριο το οποίο διευθύνω».

«Λέμε για την κλινική φυματίωσης και για το πότε θα ανοίξει έχετε αντιληφθεί ποια είναι η κατάσταση του νοσοκομείου και τι ανάγκες έχουν οι κάτοικοι της περιοχής», σημείωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοτάρχης της περιοχής ανέφερε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) «έχουμε λάβει τρεις τουλάχιστον φορές υποσχέσεις για το πότε θα αρχίσουν τα έργα στο νοσοκομείο.

«Νιώθω πάρα πολύ θυμό γιατί εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε πάρει τρεις φορές υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Δεν ήρθα εδώ για να ακούσω και άλλες υποσχέσεις για άλλα χρονοδιαγράμματα. Σέβομαι τον θεσμό του βουλευτή και σέβομαι και τους 100.000 ανθρώπους κατοίκους των ορεινών περιοχών που εκπροσωπώ και δεν δέχομαι αυτή την κατάσταση. Να μας πουν γιατί δεν γίνονται εκείνα που υποσχέθηκαν. Υπάρχει κάποιο τρίτο χέρι που δεν επιτρέπει να γίνουν τα έργα; Ας μας πουν και ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν», τόνισε.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, παραδέχθηκε ότι το κτήριο χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση κάτι που ο Οργανισμός  το έχει αναγνωρίσει και κάνει τον προγραμματισμό του.

Ανησυχίες βουλής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι «η Επιτροπή ανησυχεί και προβληματίζεται ιδιαίτερα για τα όσα άκουσε κατά τη σημερινή συνεδρία και ειδικότερα σε σχέση με το κατά πόσο θα τηρηθούν στο τέλος τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι το Νοσοκομείο Τροόδους είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, καθώς παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και πρώτες βοήθειες σε 40.000-45.000 χιλιάδες ανθρώπων κατοίκους των ορεινών περιοχών και υπέδειξε ότι η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει, να ενισχύσει και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε η διαβίωσή τους στις ορεινές περιοχές να είναι όσο το δυνατόν πιο καλή.

«Κύριος τομέας σε αυτό είναι και ο τομέας της υγείας», σημείωσε, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το θέμα του Νοσοκομείου Τροόδους να το να δούμε με όρους οικονομίστικους», σημείωσε.

Ο βουλευτής τέλος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι όπως διαπιστώθηκε οι αποσπασματικές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις των προηγούμενων ετών δεν έλυσαν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Τροόδους, και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο αυτό δυστυχώς είναι σε μία κατάσταση καταθλιπτική. 

«Ο ΟΚΥπΥ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση και των κτιριακών υποδομών, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων συμφώνησε με τον ΟΚΥπΥ σε τρία βασικά ζητήματα, εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και υλοποίηση των έργων στη βάση των σχεδίου αυτού, δημιουργία θαλάμου φύλαξης νεκρών και τρίτον η παράδοση άμεσα την Πνευμονολογικής και Φυματιολογικής Κλινικής. Άρα τρία ζητήματα έχουν συμφωνηθεί και μέχρι 1η Ιουλίου θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να δώσει απαντήσεις, και προς τη Βουλή, αλλά και να υλοποιήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τον Επίτροπο», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα