ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλά οι δαπάνες για προστασία περιβάλλοντος

08 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Κάτω του μέσου όρου της ΕΕ είναι οι δαπάνες για προστασία του περιβάλλοντος στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, το 2020 οι εθνικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος (NEEP) των κρατών μελών της ΕΕ ανήλθαν σε €273 δισ. Με αύξηση κατά μέσο όρο πάνω από 2% κάθε χρόνο, η σωρευτική άνοδος από το 2006 φθάνει το 40%.

Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος παρέμειναν σχετικά σταθερές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (μεταξύ 1,8% και 2,0% του ΑΕΠ).

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκαν από την Eurostat. Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει μια σειρά με στατιστικά στοιχεία δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος εντός της ΕΕ από το 2006 μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των εταιρειών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών προστασίας του περιβάλλοντος, που αντιπροσωπεύουν το 57% του συνόλου για το 2020. Η συμβολή του τομέα του κράτους και του μη κερδοσκοπικού τομέα και των νοικοκυριών είναι πολύ μικρότερη, στο 22% και στο 21% αντίστοιχα το σύνολο το 2020.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των επενδύσεων στις συνολικές δαπάνες προστασίας του περιβάλλοντος ήταν 20% (€54 δισ.) το 2020.





















Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα