ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εμβόλια Covid-19 φαίνεται να «φρενάρουν» νέες μεταλλάξεις

08 Ιουλίου 2021, 10:02

images

Τα εμβόλια Covid-19 φαίνεται να "φρενάρουν" και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται να καταγράφονται διεθνώς κρούσματα και θάνατοι.
 
Όχι μόνο αποτρέπουν την αρρώστια και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί επίσης να βάζουν ένα «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα.
 
Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.
 
Επιπρόσθετα, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid tests), που δίνουν άμεσα αποτελέσματα στη διάγνωση της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι γενικά αξιόπιστα, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η αξιοπιστία τους είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον 90%- όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη αξιολόγησης αυτών των τεστ.
               
Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "The Lancet Microbe", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν έξι γρήγορα τεστ με ευρεία κυκλοφορία στην αγορά και τα συνέκριναν με τα μοριακά τεστ τύπου PCR. Διαπιστώθηκε ότι τα γρήγορα τεστ έχουν «καλή» ευαισθησία (ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό) και «εξαιρετική» ειδικότητα (ικανότητα να διακρίνουν σωστά όσους δεν έχουν μολυνθεί).

Αντίθετα με τα μοριακά τεστ, που απαιτούν πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, τα τεστ αντιγόνου μπορούν να γίνουν εύκολα επί τόπου, αν και δεν έχουν την ίδια ακρίβεια με τα μοριακά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γρήγορα τεστ έχουν ακρίβεια διάγνωσης της λοίμωξης Covid-19 από 65% έως 89%, η οποία αυξάνεται σε πάνω από 90%, όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό.

Σχετικά Άρθρα