ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπέρνει ανησυχία το κόκκινο Κύπρου από ECDC

02 Ιουλίου 2021, 14:59

images

Πιο κοντά στην κόκκινη κατηγορία μετακίνησε την Κύπρο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Οχημάτων, λόγω της ανόδου που καταγράφει ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Η εξέλιξη έχει θορυβήσει τους αρμόδιους φορείς που είχαν προειδοποιήσει για τα συνεπακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σε δηλώσεις του σε εκπομπή του Ant1 ανέφερε ότι ενώ το μεγαλύτερο θέμα των τελευταίων ημερών ήταν το πότε θα μας βάλει η Βρετανία στην πράσινη λίστα και το πότε θα απελευθερώνονταν οι ρωσικές πτήσεις προς την Κύπρο, τώρα πλέον αυτά δεν έχουν πρώτιστη σημασία.

«Αυτό που προέχει είναι να βελτιώσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι», είπε, σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα αντιμετωπίσουν την εξέλιξη οι άλλες χώρες.

Πριν από μερικές μέρες, μετά την μετακίνηση της Κύπρου από την πράσινη στην πορτοκαλί κατηγορία, ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος είχε προειδοποιήσει με δηλώσεις του, ότι η περαιτέρω μετακίνηση στην κόκκινη κατηγορία θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κύπρο, σκαρφάλωσε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας χθες στα 473, ενώ 59 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 18 σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του COREPER (Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων - Συμβούλιο της ΕΕ), η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών σε ότι αφορά την ταχύτητα στους εμβολιασμούς.

Από τις δόσεις που παρέλαβε, η Κύπρος έχει χορηγήσει 446.320 πρώτες δόσεις και έχει 327.147 πλήρως εμβολιασμένους. Η Κύπρος εμβολιάζει με ρυθμό 105,9 ανά 100 άτομα του πληθυσμού άνω των 18 και με 85,6 ανά 100 άτομα του συνολικού πληθυσμού.

Παράγοντες της οικονομίας, βρίσκονται εδώ και μέρες σε διαδικασία καταρτισμού προτάσεων για αναχαίτιση της νέας έξαρσης της πανδημίας και ενθάρρυνση του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά την προγραμματισμένη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, που θα εξετάσει σχετικές εισηγήσεις διυπουργικής επιτροπής.

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα