Πυρά στον ΟΚΥπΥ για καθυστέρηση εντατικής νεογνών στο Μακάριο
02 Ιουνίου 2025, 13:32

Την έντονη απογοήτευση και ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στο έργο της νέας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Μακάριο Νοσοκομείο, αποδίδοντας ευθύνες στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Ο Σύνδεσμος, ο οποίος επισημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια προσφέρει ηθική και οικονομική στήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης πρόωρων και άρρωστων νεογνών, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανακαίνιση και επέκταση της Μονάδας, έργο που ξεκίνησε – και σχεδόν αμέσως σταμάτησε – στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο ΟΚΥπΥ δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τη διακοπή του έργου, παρότι έχουν περάσει πέντε μήνες από την παύση των εργασιών, ενώ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ, ζητώντας ενημέρωση, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.
Επιπλέον όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, στις 8 Μαΐου 2025, ο ΟΚΥπΥ δεν προσήλθε σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου κλήθηκε να εξηγήσει τις καθυστερήσεις, ενώ την επόμενη ημέρα προέβη σε δήλωση στα ΜΜΕ, αποδίδοντας την ευθύνη σε «τεχνικά προβλήματα με τον εργολάβο».
Παρεμβάσεις και ενέργειες του Συνδέσμου
Στις 21 Μαΐου 2025, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αποστάλθηκε δεύτερη επιστολή προς ΟΚΥπΥ μέσω νομικού συμβούλου, ενώ στις 23 Μαΐου 2025 έγινε συνάντηση με τον νέο Γενικό Ελεγκτή.
Επίσης στις 28 Μαΐου 2025, έγινε συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, κ. Κύπρο Σταυρίδη, όπου επιβεβαιώθηκε η πλήρης διακοπή του έργου και αποδόθηκε ευθύνη στον εργολάβο.
Ο κ. Σταυρίδης δεσμεύτηκε για διορισμό νέου εργολάβου έως τον Ιούνιο του 2025, με προγραμματισμό των εργασιών εντός Ιουλίου και έναρξη τον Σεπτέμβριο – μήνα που είχε αρχικά προγραμματιστεί να παραδοθεί το έργο.
Ο Σύνδεσμος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, μαζί με χιλιάδες οικογένειες και υποστηρικτές δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την κατάσταση ως έχει και δεν φέρει καμία ευθύνη για την αδικαιολόγητη στασιμότητα.
Ζητά συγκεκριμένη ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση.
Παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΟΚΥπΥ από το 2022, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί, τονίζει ο Σύνδεσμος.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η κατάσταση της σημερινής ΜΕΝΝ δεν τιμά το κράτος, καθώς δεν διαθέτει οικογενειακά δωμάτια, χώρους για μητέρες, επαρκή απομόνωση ή υποδομές σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της».
Συγκεκριμένα καταλήγει τονίζοντας ότι «κάθε χρόνο γεννιούνται στην Κύπρο πάνω από χίλια πρόωρα μωρά που χρειάζονται την καλύτερη δυνατή φροντίδα, και η καθυστέρηση αυτή δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη, είναι απαράδεκτη».
Tags: μακάρειο νοσοκομέιο, νεογνά, νεογνό, ΟΚΥπΥ, τμήμα νεογνών