ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτεραιότητα ΟΑΥ η κάλυψη δαπανηρών θεραπειών

18 Απριλίου 2024, 16:35

images

Προτεραιότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι η κάλυψη δαπανηρών θεραπειών που δύνανται να αποτελέσουν καταστροφική δαπάνη για τους δικαιούχους και εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ο υπουργός σημειώνει ότι τα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα διατροφικά σκευάσματα δεν αποζημιώνονται από τα Συστήματα Υγείας και ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται η κάλυψή τους από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Αποζημίωση βιταμίνης D

Όσον αφορά την αποζημίωση της βιταμίνης D σε ασθενείς με οστεοπόρωση, θαλασσαιμία, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή για νόσους για τις οποίες απαιτούνται τουλάχιστον έξι μήνες θεραπείας σε δόση τουλάχιστον ισοδύναμη με 7.5mg prednisolone, αναφέρει ότι έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ.

Ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για εξασφάλιση σκευασμάτων που περιέχουν βιταμίνη D 1000IU, καθώς και 5000IU, τα οποία αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο τρίμηνο του

Παράλληλα, αναφέρει ότι η αποζημίωση της ασπιρίνης για τη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων αξιολογήθηκε θετικά από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ). Oι εισηγήσεις της ΣΕΦ θα παρουσιαστούν ενώπιον του ΔΣ για λήψη απόφασης.

Με βάση τη συμφωνία του ΟΑΥ με τους φαρμακοποιούς, στον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προστέθηκε η ασπιρίνη και η βιταμίνη D, σκευάσματα τα οποία  θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά τα σκευάσματα με ψευδάργυρο, ο υπουργός αναφέρει ότι συγκαταλέγονται στα διατροφικά σκευάσματα, ως εκ τούτου δεν είναι φάρμακα.

Σημειώνει ακόμη ότι ο ΟΑΥ αποζημιώνει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μικρό αριθμό μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλων προϊόντων, τα οποία προορίζονται για εξειδικευμένη χρήση.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα