ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόσκληση για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα Ιατρικής Σχολής ΠΚ

26 Οκτωβρίου 2020, 09:03

images

Πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετάσχουν δωρεάν στο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη / κοιλιοκάκη αλλά και υγιείς εθελοντές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Επίκουρο Καθηγητή της νευρολογίας και κλινικής νευροφυσιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτη Ζης, βασικός σκοπός της μελέτης με τίτλο «Χρόνιος πόνος και περιφερική νευροπάθεια σε ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη» είναι να καταγράψουμε το πόσο συχνός είναι ο χρόνιος πόνος και η πολυνευροπάθεια σε ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη / κοιλιοκάκη και υγιείς εθελοντές.

Η πολυνευροπάθεια είναι από τα συχνότερα νευρολογικά νοσήματα και εκδηλώνεται με αίσθημα καψίματος, μουδιάσματα, κράμπες και αδυναμία. Θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τα εξής:

1) Νευρολογική κλινική εξέταση

2) Νευροφυσιολογικός έλεγχος (ταχύτητες αγωγής / ποσοτικός έλεγχος αισθητικότητας)

Θα ζητηθεί λήψη αίματος και θα πραγματοποιηθούν επίσης δωρεάν οι εξής εξετάσεις:

1) Παρουσία αντισηκωμάτων έναντι γλιαδίνης σε ασθενείς και υγιείς εθελοντές προκειμένου να καθοριστεί η ύπαρξη συμπτωματικής ευαισθησίας στη γλουτένη στους πρώτους και να καθοριστεί κατά πόσο οι ασθενείς είναι αποτελεσματικά σε δίαιτα ελεύθερης γελούμενης.

2) Παρουσία αντισωμάτων έναντι τρανσγλουταμινάσης (ΤG2 και TG6) σε ασθενείς, προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσο οι ασθενείς έχουν ενεργώ νοσώ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα κλινικά συμπτώματα και τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων θα αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων. Οι υποψήφιοι ασθενείς πρέπει να έχουν διαγνωστεί με ευαισθησία στη γλουτένη / κοιλιοκάκη Οι υποψήφιοι εθελοντές πρέπει να μην έχουν διαγνωστεί με ευαισθησία στη γλουτένη / κοιλιοκάκη ή νευροπάθεια.

Υποχρεώσεις συμμετεχόντων στη μελέτη: 

1. Συγκατάθεση για συλλογή και φύλαξη ιατρικών δεδομένων όπως ιατρικό ιστορικό, συμπτώματα, εργαστηριακά αποτελέσματα.

2. Συγκατάθεση για να δώσουν αίμα για φύλαξη στη Βιοτράπεζα του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

3. Πέραν της πρώτης επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος στους 12 και 24 μήνες εάν το επιθυμούν.

Όφελος για τους συμμετέχοντες

Πλήρης και δωρεάν νευρολογικός, νευροφυσιολογικός και αιματολογικός έλεγχος. • Η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών εκδηλώσεων της ευαισθησίας στη γλουτένη και της κοιλιοκάκης με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση την ανακάλυψη βιοδεικτών με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των ασθενών μας.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη μελέτη μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο Ηλεκτρ. Ταχυδρ.: neurophy@ucy.ac.cy με σκοπό να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και να προγραμματιστεί ραντεβού.

Περισσότερος λεπτομέρειες για τις εξετάσεις που περιλαμβάνει ο νευροφυσιολογικός έλεγχος στην Ηλεκτρ. Ταχυδρ.: zis.panagiotis@ucy.ac.cy

Σχετικά Άρθρα