ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς αναθεώρηση τα κίνητρα ιατρών δημοσίου

24 September 2019, 11:48

images

Άρχισε η διαβούλευση για επαναδιαπραγμάτευση των κινήτρων των ιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων με τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥπΥ) σε συνάντηση που είχε χθες ο οργανισμός με την παγκύρπρια συντεχνία κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Οι διαβουλεύσεις ήταν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων παραιτήσεων ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω των μειωμένων αμοιβών που λαμβάνουν οι κυβερνητικοί ιατροί σε σχέση με τους ιατρούς ΓεΣΥ και συγκεκριμένα εξ αφορμής της πρόθεσης 16 ιατρών να παραιτηθούν.

Η συνάντηση έγινε σε μία προσπάθεια να τεθεί φρένο στο κύμα φυγής ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ωστόσο, με ανακοίνωση του ο ΟΚΥπΥ τις προηγούμενες μέρες είχε διευκρινίσει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στη δέσμη προτεινόμενων κινήτρων θα μπορέσει να εφαρμοστεί μετά 31η Δεκεμβρίου 2019.

Η χθεσινή συζήτηση περιορίστηκε στα κίνητρα των προσωπικών ιατρών αφού οι προτάσεις για τα κίνητρα των ειδικών ιατρών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι 16 ιατροί οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραιτηθούν.

Μετά το πέρας της διαβούλευσης οι 16 ιατροί δεν φάνηκαν να μεταπείθονται, ωστόσο η τελική τους απόφαση δεν έχει ακόμη παρθεί.

Ειδικότερα συζητήθηκε η αύξηση του επιδόματος που δίδεται από τον οργανισμό ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) στους ιατρούς που έχουν εγγράψει 2 500 ασθενείς στους καταλόγους τους.

Πέραν, δηλαδή από τον μισθό του ο ιατρός, θα καταλαμβάνει €53 χιλ. επιπλέον από τον ΟΑΥ εάν έχει εγγράψει 2 500 ασθενείς στο κατάλογο του ωστόσο είναι ένα επίδομα το οπoίο υπόκειται σε περικοπές όπως δήλωσε ο πρόεδρος της παγκύπριας συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών Σωτήρης Κούμας στο YgeiaWatch.

«Οι €53 χιλ. υπόκεινται σε περικοπές ως εισόδημα δημοσίου υπάλληλου της τάξεως του 20% περίπου, ενώ αν είσαι ιδιώτης πληρώνεις μόνο φόρο», σημείωσε ο κ. Κούμας.

Η πιο πάνω απόφαση που αφορά τα κίνητρα των προσωπικών ιατρών δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου όπως διευκρίνισε ο κ. Κούμας.

«Αποδεχτήκαμε την πρόταση για διαπραγμάτευση με τον ΟΚΥπΥ αφού όλοι παραδέχονται ότι οι αριθμοί δεν δουλεύουν όπως έπρεπε να δουλέψουν κάτι που δικαιώνει τις ανησυχίες μας».

«Θα μπούμε σε επαναδιαπραγμάτευση για τα κίνητρα των προσωπικών ιατρών ώστε να δούμε τι θα ισχύσει μετά την 1η Ιανουαρίου», ανέφερε ο κ. Κούμας.

Ο κ. Κούμας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο προλαβαίνουμε να σταματήσουμε το κύμα φυγής ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια αφού υπάρχει επικείμενη απειλή για φυγή ακόμη περισσότερων ιατρών.

Όπως εξήγησε ο κ. Κούμας η διαβούλευση γίνεται για το capitation fee για έκαστο δικαιούχο ο οποίος είναι εγγεγραμμένος σε ιατρό προσωπικό ενηλίκων η παίδων και το ποσό θα επιστρέφεται πίσω στους ιατρούς.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα