ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Molnupiravir;

26 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Το Molnupiravir, το νέο φάρμακο που χορηγείται ήδη στην Κύπρο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της νόσου COVID-19, αλλά όχι σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Μέσα από μελέτες που έγιναν πριν την κυκλοφορία του φαρμάκου, έχουν διαπιστωθεί κάποιες ήπιες παρενέργειες με την κατανάλωσή του.

Παρόλο που στη διαδικασία μελέτης θεωρήθηκε αναγκαίο το φάρμακο να χορηγηθεί μόνο σε ανεμβολίαστους ασθενείς οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου, η κατανάλωσή του είναι εφικτή και σε εμβολιασμένους ασθενείς.

Διαδικασία μελέτης φαρμάκου

Για τη διαπίστωση της εγκυρότητας του Molnupiravir χρειάστηκε να χορηγηθεί σε ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν τουλάχιστον έναν από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση: ηλικία 60 ετών ή άνω, διαβήτη, παχυσαρκία, χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο ή ενεργή κακοήθεια και δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.

Τα άτομα εντάχθηκαν στη μελέτη εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Sars-Cov2. Η μείωση του σχετικού κινδύνου για νοσηλεία ή/και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία έως την ημέρα 29 της μελέτης είναι 30% για τη μολνουπιραβίρη σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, η μείωση του σχετικού κινδύνου για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία έως την ημέρα 29 της μελέτης  είναι 89% για τη μολνουπιραβίρη σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Παρενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με 800 mg molnupiravir κάθε 12 ώρες για 5 ημέρες ήταν διάρροια (2%), ναυτία (1%) και ζάλη (1%), όλες εκ των oποίων ήταν ήπιες ή μέτριες σε βαρύτητα.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που να σχετίζεται με το φάρμακο, σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ανεμβολίαστοι καθώς ο προηγηθείς εμβολιασμός έναντι του ιού Sars-CoV2 ήταν στα κριτήρια αποκλεισμού της μελέτης. Η μελέτη εστιάστηκε στους ανεμβολίαστους συμμετέχοντες με έναν τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν πιθανότερο να χρειαστούν αντιική θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η πρόοδος της νόσου και η ανάγκη για νοσηλεία. Επίσης, η επιλογή αυτή διευκόλυνε την άμεση αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μολνουπιραβίρης.

Σε χώρες που ξεκίνησε η χορήγηση του φαρμάκου δεν έχει αποκλειστεί η χορήγηση σε εμβολιασμένους, ιδιαιτέρως σε όσους δεν έχουν λάβει εγκαίρως αναμνηστική δόση.

Μείωση κινδύνου για θάνατο

Η μείωση του σχετικού κινδύνου για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία την 29η ημέρα της μελέτης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ή με έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση ήταν 89% στην ομάδα του φαρμάκου.

Επίσης, στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου καταγράφηκαν 9 θάνατοι έναντι 1 στην ομάδα της μολνουπιραβίρης. 

Ασθενείς σε βαριά κατάσταση

Το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από θετικό τεστ ανίχνευσης του ιού, σε ήπια με μέτρια νόσο. Δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε βαριά κατάσταση λόγω του μηχανισμού δράσης, συνήθως οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 5 ημέρες.    

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα