ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ: Στον διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι

13 September 2019, 14:18

images

Ο διάλογος για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ αρχίζει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διευκρίνισε ο πρόεδρος του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθάγγελου.

Ο κ. Αγαθαγγέλου μιλώντας σήμερα το πρωί στο Omega είπε ότι ο διάλογος για την ένταξη τόσο ιδιωτών ιατρών όσο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ αρχίζει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφερόμενος σε κόμματα και σε εργοδοτική πλευρά καιόχι μόνο με τον οργανισμό ασφάλισης υγειάς (ΟΑΥ).

Οι προτάσεις του ιατρικού συλλόγου έχουν κατατεθεί και στα κόμματα τα οποία όπως είπε ο κ. Αγαθαγγέλου συμμερίζονται τις απόψεις τους εκφράζοντας τρις βασικούς σκοπούς, την στήριξη του ΓεΣΥ, την βελτίωσή του και την μη αλλαγή φιλοσοφίας του συστήματος.

Σημείωσε ότι ο ΟΑΥ είναι το ασφαλιστικό όργανο που έχει την αρμοδιότητα της οικονομικής λειτουργίας του συστήματος ωστόσο ο προϋπολογισμός είναι κάτι που δεν αφορά τον ιατρικό σύλλογο διευκρινίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τον ιατρικό σύλλογο είναι η ποιότητα ιατρικής που προφέρεται στους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά το πέρας στης συνάντησης που είχαν ο ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ και φορείς της ιδιωτικής ιατρικής με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο τελευταίος διευκρίνισε ότι το απόλυτο και το μόνο όργανο για την έναρξη του διαλόγου είναι ο ΟΑΥ.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Άθως Τσινωντίδης μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι οι προτάσεις τους για την δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι έτοιμες και ο διάλογος θα βασιστεί σε αυτές, ωστόσο είναι δεχτικοί και ανοιχτοί σε προτάσεις που θα βελτιώνουν το σύστημα με βασική προϋπόθεση την μη αλλοίωση του συστήματος και της φιλοσοφίας του.

Απαντώντας ο κ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι οι προτάσεις του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου δεν αλλοιώνουν το σύστημα αντιθέτως το βελτιώνουν.

Αναφορικά με το θέμα της καταβολής της επιπλέον συμπληρωμής ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι κανείς δεν θα κλιθεί να πληρώσει παραπάνω εφόσον οι εγγυημένες τιμές εξασφαλίζονται από τον ΟΑΥ.

Ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση της λέξης συμπληρωμής» ενώ επισήμανε ότι δεν είναι το Α και το Ω εφόσον ήδη υπάρχει και έχει κατοχυρωθεί νομικά.

Ο κυριότερος λόγος φυγής ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια, όπως είπε, είναι οι υψηλές αμοιβές ΓεΣΥ αφού κάνουν τους ιατρούς να συμμετέχουν ως ιδιώτες στο ΓεΣΥ αφήνοντας τα κρατικά νοσηλευτήρια στο έλεος τους.

Ο κ. Αγαθαγγέλου διευκρίνισε ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν θα περιοριστεί μόνο στην δευτεροβάθμια περίθαλψη αλλά θα αφορά και στην πρωτοβάθμια και στην ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων

Καταλήγοντας είπε ότι έχουν ήδη στείλει επιστολή στον ΟΑΥ για να διευθετήσουν την πρώτη τους συνάντηση.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα