ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πακέτο μέτρων €35 εκατ. κατά ακρίβειας - Εφάπαξ ποσό €100 στους λήπτες επιδόματος διακίνησης

28 Μαρτίου 2024, 13:40

images

Πακέτο μέτρων συνολικού ύψους €35,3 εκατ. ως αντιστάθμισμα της λήξης του μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο τέλος του μήνα, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, από το οποίο επωφελούνται 400 χιλ. οικιακοί καταναλωτές και 100 χιλ. επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, το περιεχόμενο των οποίων αποκάλυψε νωρίτερα η StockWatch, είναι πρώτον η επέκταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Δεύτερον, η παράταση του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως οι παραδόσεις ψωμιού γάλακτος, αυγά, παιδικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και του κρέατος μέχρι το τέλος Ιουνίου με κόστος €6 εκατ.

Το τρίτο μέτρο αφορά την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, ως αντιστάθμισμα της οριζόντιας κατάργησης του μέτρου στα καύσιμα κίνησης.

Η παραχώρηση στοχευμένης εφάπαξ στήριξης, θα καταβληθεί ισόποσα τρεις φορές τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο σε συγκεκριμένα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, για λήπτες επιδόματος τέκνου με μηνιαίο κόστος €2,1 εκατ., δηλαδή μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα €19,5 χιλ. και ανώτατο ύψος καταθέσεων €10 χιλ. θα παίρνουν εφάπαξ επίδομα €100 για κάθε τέκνο, αυξανόμενο κατά €50 για κάθε πρόσθετο τέκνο με μέγιστο ποσό τα €250. Πέραν των τεσσάρων τέκνων, θα παραχωρηθεί επιπρόσθετο ποσό €100. Με αυτό το μέτρο, ανέφερε ο υπουργός, επωφελούνται 5562 μονογονεϊκές οικογένιες. Για ζεύγος με ετήσιο μισθό €25 χιλ. και ανώτατο ύψος καταθέσεων τις €15 χιλ. το εφάπαξ ποσό θα είναι €100, αυξανόμενο κατά €50 για κάθε πρόσθετο τέκνο, με μέγιστο ποσό τα €250. Για πέραν των 4 παιδιών, παραχωρείται ποσό €100. Από αυτό το μέτρο επωφελούνται 10233 οικογένειες.

Τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ, που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες, θα έχουν εφάπαξ ποσό €100 και επωφελούνται 17458 νοικοκυριά.

Το τέταρτο μέτρο αφορά την παραχώρηση εφάπαξ ποσού €100 για άτομα που είναι λήπτες διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες με κόστος €1,3 εκατ. και θα επωφεληθούν 4200 άτομα.

Το πέμπτο μέτρο αφορά ενίσχυση του εισοδήματος χαμηλοσυνταξιούχων με €100 το μήνα και αφορά 28 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχος.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί οικονομική πολιτική με βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα