ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητείται πλήρης επιχορήγηση από το κράτος για τον Σύνδεσμο Ατόμων με Αυτισμό

27 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Την πλήρη επιχορήγηση των προγραμμάτων του Συνδέσμου Ατόμων με Αυτισμό, ζητούν τα μέλη του συνδέσμου, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητικού προσωπικού του συνδέσμου στο ygeiawatch, καθώς όπως αναφέρεται οι χορηγίες δεν είναι αρκετές ώστε να καλύψουν τα έξοδα του οργανισμού που γίνονται για την στήριξη και την βοήθεια των ατόμων με αυτισμό.

Σύγκεκριμένα, μέλη του συνδέσμου αναφέρουν τα εξής: 

«Θα θέλαμε το Κράτος να αναλάβει την πλήρη επιχορήγηση των προγραμμάτων του Συνδέσμου. Η λειτουργία τόσων νευραλγικών προγραμμάτων για την Κοινωνία και τις οικογένειες των Ατόμων με Αυτισμό δεν πρέπει να στηρίζονται  στις ευγενικές χορηγίες και δωρεές ατόμων ή εταιριών ή οργανισμών αλλά να εμπλουτίζονται μόνο από αυτές. Η ασφάλεια της βιωσιμότητας των προγραμμάτων μας πρέπει να εξασφαλίζονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Κράτους.  Εφόσον η εμπειρία τόσων χρόνων απέδειξε ότι και μπορούμε και προσφέρουμε ποιοτικά και πρότυπα προγράμματα για την Κύπρο με πρότυπα χώρες – κράτη της Ευρώπης».

Σύμφωνα με πληροφορίες για το πως χρηματοδοτείται ο σύνδεσμος, υπάρχει η κρατική χορηγία που δίδεται για το κάθε πρόγραμμα του συνδέσμου ξεχωριστά και καλύπτεται περίπου το 40% των λειτουργικών εξόδων.

Για τα δεδομένα του αυτισμού στην Κύπρο, τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος μας ενημερώνουν περεταίρω μέλη της ομάδας των Κοινωνικών Λειτουργών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου.

Δυσκολίες στην ανεύεση κτηριακών εγκαταστάσεων

Όπως μας πληροφορούν τα μέλη του συνδέσμου, υπάρχει δυσκολία στη ανεύρεση κατάλληλων κτηριακών υποδομών, αφού το κόστος ενοικίασης τους είναι πολύ υψηλό και χρήζουν αρκετών επιδιορθώσεων και τροποποιήσεων  για την τελική τους διαμόρφωση.

Απορρίψεις αιτημάτων για επιδότηση λόγω αυτισμού ως "ήπια" αναπηρία

«Μέσα από την διαχείριση των αιτημάτων των οικογενειών για την οικονομική βοήθεια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΕΕΕ προκύπτουν πολλές απορρίψεις, λόγω του ότι θεωρούνται άτομα με ήπια ή μέτρια αναπηρία. Αυτό εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο και ρατσιστικό ταυτόχρονα να μετριέται δηλαδή η αναπηρία σε βαθμίδες: ήπια, μέτρια.», τονίζεται.

Σχετικά με τον Οργανισμό και τον Αυτισμό στην Κύπρο

Ο σύνδεσμος έχει ιδρυθεί το 1990 και είναι ένας φιλανθρωπικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους και τη βελτίωση του επιπέδου επιπέδου ζωής.

Σύμφωνα με τον οργανισμό δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά δεδομένα για τον αριθμό των ατόμων με αυτισμό στην Κύπρο.

Τα μέλη του συνδέσμου σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, αναφέρουν ότι η επίσημη διάγνωση γίνεται από παιδονευρολόγο / παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο για παιδιά και για ενήλικες από νευρολόγο/ψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο. Για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας των ατόμων, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα ανιχνευτικά εργαλεία, κλίμακες  και τεστ όπως πληροφορούν τα μέλη του συνδέσμου.

Τι γίνεται συνήθως:

Αρχικά, οι γονείς παρουσιάζουν ανησυχίες περίπου κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος της ηλικίας των παιδιών τους. Κάποιοι από τους γονείς παρατηρούσαν σημάδια που τους έκαναν να ανησυχούν όπως η έλλειψη βλεμματικής επαφής, η περίεργη αντίδραση στην αγκαλιά και τα χάδια, η καθυστέρηση της ομιλίας, η περίεργη ενασχόληση και εμμονή με τα αντικείμενα, το ότι είναι απομονωμένο και δεν παίζει με τους συνομήλικους, δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα κ.ο.κ.

Μελέτες αναφέρουν ότι, σημάδια αυτισμού μπορεί να γίνουν διακριτά ακόμη και από την ηλικία 9 μηνών. Βασική προϋπόθεση για τη διάγνωση είναι η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση του ειδικού στον αυτισμό, ούτως ώστε να υπάρχει μια έγκυρη διάγνωση.

Από τη πρώτη στιγμή της  διάγνωσης, είναι σημαντικό το παιδί με αυτισμό να λάβει στήριξη μέσα από θεραπευτικές παρεμβάσεις Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Επιπλέον, επιβάλλεται και ψυχολογική υποστήριξη στην  οικογένεια, ώστε να αποδεχθεί το γεγονός. 

«Στην αρχή για μερικούς θεωρείται ταμπέλα και στιγματισμός εφόσον το παιδί θα αντιμετωπίζει φανερές δυσκολίες.  Όμως η διάγνωση βοηθάει το άτομο και το οικογενειακό περιβάλλον να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες του  και να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η ανακοίνωση της διάγνωσης λειτουργεί ως μια «αφετηρία» για την αποδοχή, καθώς μέχρι τη λήψη της η οικογένεια αναζητά απαντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων. Επιπρόσθετα, η διάγνωση γίνεται μέσο  για την διεκδίκηση και την απόκτηση (ανάλογα με το πόρισμα) του οικονομικού βοηθήματος και κοινωνικών παροχών που παρέχονται από το κράτος της Κύπρου.

Η ενημέρωση για τον αυτισμό χρήζει βελτίωσης

Μέλη του συνδέσμου αναφέρουν επίσης ότι  η ενημέρωση για τον αυτισμό χρήζει βελτίωσης.  «Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει καν τι είναι ο αυτισμός  ή μπερδεύονται με άλλες διαταραχές και σύνδρομα». 

«Σαν σύνδεσμος για τα άτομα με αυτισμό συμβάλλοντας στους τομείς της πρόληψης έχουμε ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό -  ένα  τρίπτυχο leaflet,  όπου αναλύεται η πάθηση του αυτισμού και το τι κάνουμε εμείς στα προγράμματα του συνδέσμου».

Ο σύνδεσμος επίσης μέσω ενημερωτικών δράσεων όπως το Light it Up blue Cyprus που εμπίπτει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον αυτισμό, στις 2 Απριλίου που είναι η παγκόσμια μέρα των ατόμων με αυτισμό κάνει προσπάθειες για περεταίρω ενημέρωση του κόσμου.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων για ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, ιατρικά κέντρα, κοινότητες και άλλους φορείς με σκοπό την πληροφόρηση και την ενημέρωση.

Η σημαντική προσφορά οργανισμού για τα άτομα με αυτισμό

Ο Σύνδεσμος παρέχει τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Ημερήσια Κέντρα Παρέμβασης Ενηλίκων: δύο στην Λεμεσό, ένα στη Πάφο και αντίστοιχα σε Λευκωσία και Λάρνακα με  εξειδικευμένους στόχους στην εκπαίδευση, στην αυτοεξυπηρέτηση και στη δημιουργική απασχόληση.
  • Υπάρχει επίσης το Απογευματινό Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης για Ενήλικες σε Λεμεσό και Λευκωσία με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εξορμήσεις εκδρομές/βόλτες  και προετοιμασία στη κοινωνική ένταξη.
  • Το Κέντρο θεραπειών στη Λεμεσό και Λευκωσία όπου συμβάλει στη πρώιμη παρέμβαση όπου παρέχεται Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική Εκπαίδευση και Μουσικοθεραπεία.
  • Επίσης, στην Λευκωσία λειτουργεί Πρόγραμμα Απογευματινής Απασχόλησης Ανηλίκων.
  • Πρόγραμμα κατ’ οίκον Παρεμβάσεων
  • Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων και των Οικογένειων τους  από το 2018 λειτουργεί το Πρόγραμμα Στήριξης και Συμβουλευτικής των Ατόμων με αυτισμό και των Οικογένειων τους. Το Πρόγραμμα στελεχώνεται από επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς και επιδιώκει την παροχή αποτελεσματικής  παρέμβασης ,έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους με τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την λειτουργία του ως πιλοτικό λόγω αναγκαιότητας  όμως πλέον εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση Παγκύπρια.
  • Ο Σύνδεσμος είναι στη διαδικασία λειτουργίας Κέντρου Παρέμβασης Ενηλίκων και για την Επαρχία Λάρνακας, ενώ προτίθεται να δημιουργήσει Β’ Κέντρο Παρέμβασης στην Λευκωσία και να μεταστεγάσει το Κέντρο Παρέμβασης Πάφου σε έναν μεγαλύτερο χώρο με σκοπό να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρετούμενων.
  • Ο Σύνδεσμος βρίσκεται στη διαδικασία να λειτουργήσει το Πρότυπο Κέντρο Ψυχικής Αποκατάστασης για άτομα με Αυτισμό «ΓΕΦΥΡΑ», που θα δέχεται οξεία περιστατικά κρίσεων Ατόμων με αυτισμό, τα οποία χρήζουν νοσηλείας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους μια ολιστική παρέμβαση.
  • O Σύνδεσμος λειτουργεί Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Απασχόλησης παιδιών Σχολικής και Προσχολικής ηλικίας.
  • Ο Σύνδεσμος είναι Ανάδοχος σε 2 από τις 3 Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αυτισμό που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο.

Ένταξη ατόμων με αυτισμό στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο

Τα άτομα με αυτισμό μέσα από την πρώιμη παρέμβαση, τις θεραπείες που παρακολουθούν,  τη συνεχή εκπαίδευση  την συνεργασία μεταξύ σχολείου -οικογένειας και θεραπευτών, παρουσιάζουν  βελτίωση και υποβοηθούνται στην εξέλιξη τους με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων  που συμβάλουν στην ανάπτυξη της λειτουργικότητας στους διάφορους τομείς. Ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας  του κάθε ατόμου και την σοβαρότητας της κάθε περίπτωσης. Όσον αφορά το θέμα της εργασίας, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι « ναι μπορούν να εργαστούν και να ενταθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

«Στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες δημόσιες ή ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές τεχνικής κατάρτισης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να εκπαιδεύσουν ΑΜεΑ και να μπορούν να νιώθουν χρήσιμα στην κοινωνία μετά την αποφοίτηση τους από αυτές. Μόνο, υπάρχουν προγράμματα προ επαγγελματικής αγωγής καθώς και ο θεσμός της συγχρηματοδότησης εργασίας από την ΑΝΑΔ σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες /  επιχειρήσεις, με στήριξη μέσω εποπτείας από καθοδηγητή εργασίας», υπογραμμίζουν τα μέλη του συνδέσμου.

Στο σύνδεσμο υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό, υψηλής λειτουργικότητας που εργάζονται σε υπεραγορές (σαν αποθηκάριοι ή στην τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια, βοηθούν στο ταμείο βάζοντας τα τρόφιμα στις  σακούλες, σε καφετέριες, στο ταχυδρομείο στην αρχειοθέτηση αιτήσεων και σε φαρμακεία στον διαχωρισμό συσκευασιών στην αποθήκη. Πολλές περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό εξέφρασαν πως δεν είναι αυτό που τους αρέσει ή ο τομέας που θα ήθελαν να απασχοληθούν. Υπάρχει περιορισμός  και απόκλιση σχετικά με το θέμα της εργοδότησης (περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης). 

Στόχοι οργανισμού ατόμων με αυτισμό

Στόχος του Συνδέσμου είναι τα πιο κάτω προγράμματα να λειτουργήσουν σε όλες τις Επαρχίες.

  • Περισσότερες Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Ένταξης  στην Κοινότητα.
  • Δημιουργία Νηπιαγωγείου.  Στόχος  να γίνει ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου θα φοιτούν τυπικά παιδιά και αυτιστικά παιδιά ώστε να ξεκινά από μικρή ηλικία η ενσωμάτωση, η αλληλοεπίδραση και η ενημέρωση.
  • Δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας
  • Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αυτισμό.
  • Εκπαιδευτικές Δομές Τεχνικής Εκπαίδευσης για Άτομα με Αυτισμό.
  • Πρόγραμμα Απογευματινής Απασχόλησης Ανηλίκων / Κέντρα Θεραπειών.
  • Καλοκαιρινά προγράμματα σε όλες τις επαρχίες σε όμορφους κλιματιζόμενους χώρους.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα