ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεσμοθετείται ο θεσμός του Επιτρόπου Ισότητας Φύλων

29 Μαρτίου 2024, 11:05

images

Τη θεσμοθέτηση του θεσμού του/της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, στοχεύει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων προχώρησε στον καταρτισμό του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024».

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε ευρεία δημόσια διαβούλευση,  στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οι οργανώσεις-μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, καθώς και άλλοι φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση του θεσμού του/της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, την αποστολή, τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και υποχρεώσεις του/της εκάστοτε Επιτρόπου και του Γραφείου του/της, καθώς και τον τρόπο διορισμού και παύσης του προσώπου που κατέχει τη θέση αυτή.

Παράλληλα, μέσω του νομοσχεδίου θεσμοθετείται ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του Κεντρικού Φορέα για τη Γυναίκα που είχε δημιουργηθεί το 1989, καθώς και του Συμβουλευτικού Σώματος που είχε συσταθεί με το ίδιο όνομα (ΕΜΔΓ) το 1994, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τονίζεται, απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση και διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άντρες, αγόρια και κορίτσια, καθώς και η πρόσδοση ίσης ορατότητας, ενδυνάμωσης, ευθυνών και ευκαιριών πρόσβασης, συμμετοχής και ανέλιξης σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί επίσης στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και του ισότιμου καταμερισμού πόρων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κυπριακή κοινωνία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως το αρμόδιο για θέματα ισότητας των φύλων Υπουργείο υπέβαλε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για τον ενδεδειγμένο νομοτεχνικό έλεγχο στις 08.01.2024. Το νομοσχέδιο, αφού έτυχε της αναγκαίας νομοτεχνικής επεξεργασίας, υποβλήθηκε στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Το τελευταίο, κατά τη συνεδρίασή του ημερομηνίας 6 Μαρτίου, 2024, ενέκρινε το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να το υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα