ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Σε 1,2 εκ. οι επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς

12 Δεκεμβρίου 2019, 14:07

images

Σε 1,2 εκ. ανήλθε ο αριθμός των επισκεπτών σε προσωπικούς ιατρούς κατά τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής της πρώτης φάσης του γενικού σχεδίου υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, που μιλούσε το πρωί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο υπουργός υγείας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημείωσε ότι στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι σήμερα 770 χιλ. δικαιούχο που αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου του πληθυσμού.

Όλοι αυτοί, είπε, έχουν πλέον πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία και ακτινολογικά κέντρα.

Το ΓεΣΥ, τόνισε, έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του συστήματος υγείας καταγράφηκαν 1,2 εκ.επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς, 700 χιλ. σε ειδικούς ιατρούς, 350 χιλ. σε χειρουργούς και 265 χιλ. έχουν κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και 130 χιλ. έκαναν ακτινολογικές εξετάσεις.

Ο γδ του ΟΑΥ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα το σύστημα, τα οποία είναι «παροδικού χαρακτήρα», κατά την άποψη του.

Τόνισε ότι ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται «μας δείχνουν το δρόμο για ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε για ενίσχυση και σταθεροποίηση του συστήματος.

«Η δημιουργία του ΓεΣΥ πριν έξι μήνες δεν είναι δυνατόν να επιλύσει όλες τις παθογένειες του συστήματος.  Όμως μετέτρεψε την υγεία από προνόμιο των ολίγων σε δικαίωμα όλων και διαμόρφωσε το πλαίσιο για την αναγκαία υποδομή αρχών και θεσμών για να δικαιολογήσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά ως κοινωνία τις νέες προκλήσεις στην παροχή αποτελεσματικής φροντίδας υγείας που μας φέρνουν οι επόμενες δεκαετίες», επεσήμανε ο γδ του ΟΑΥ.

 
Αναφορικά με ενδεχόμενη αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι «επί 20 χρόνια συζητείται το ΓεΣΥ και ο σχεδιασμός έχει βασιστεί σε βέλτιστες πρακτικές διεθνώς», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ γρήγορα να βιαστούμε μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, πριν ακόμη ο καθένας από εμάς αντιληφθεί καλά τι είναι το ΓεΣΥ να κάνουμε αλλαγές σε βασικές πτυχές του σχεδιασμού».
 
Ανέφερε επίσης ότι στόχος του Οργανισμού είναι να εξεύρει εκείνη την φόρμουλα ώστε να καταστήσει βιώσιμα όλα τα νοσηλευτήρια είτε ιδιωτικά είτε δημόσια και να τα βοηθήσει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα ενιαίο περιβάλλον ανταγωνισμού.
 
Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Ισσέγιεκ είπε ότι «εκεί που παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα είναι ελλείψεις σε κατηγορίες φαρμάκων που δεν υπήρχαν ανταλλάξιμα και αυτά, όπως είπε ο Υπουργός, αντιμετωπίζεται με το να τα εισάγουμε και να τα διαθέτουμε», προσθέτοντας ότι «είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους φαρμακοποιούς αλλά είμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
 
Σε ομιλία του ο Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Νικόλας Φιλίππου εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών για το ΓεΣΥ παρά τα όποια προβλήματα, όπως είπε, και ελλείψεις που παρουσιάζει και οι οποίες «πολλές από αυτές ήταν και αναμενόμενες».

Σχετικά Άρθρα