ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με ραντεβού για έκτακτα προβλήματα στα εφημερεύοντα ιατρεία

07 Ιουλίου 2022, 12:06

images

Στις 9 Ιουλίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα εφημερεύοντα ιατρεία για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, εξυπηρετώντας ενήλικες και παιδιά που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού και για έκτακτα προβλήματα υγείας.

Στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, διευκρινίστηκε ότι οι πολίτες για να λάβουν υπηρεσίες από προσωπικό εφημερεύον ιατρό θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς στο νοσοκομείο που θα διατίθενται οι υπηρεσίες εφημερίας και ακολούθως κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας.

Σημειώνεται ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν για τα Σάββατα από τις 9:00-17:00 και για τις Κυριακές και τις αργίες από τις 15:00 - 19:00.

Όπως αναφέρθηκε, οι δικαιούχοι θα μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας μόνο όταν παρουσιάζουν: Οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, απότομο και έντονο πόνο, επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας ή/και υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Από την άλλη, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας ένα πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις: Για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό.

Ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντελας κληθείς να απαντήσει στο YgeiaWatch εάν σε μεταγενέστερο στάδιο πρόκειται να προσφερθούν υπηρεσίες εφημερίας και σε κέντρα υγείας στις ορεινές και αγροτικές περιοχές, σχολίασε ότι αυτός είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του υπουργείου υγείας όπως και να λειτουργήσουν εφημερίες και τις καθημερινές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε επίσης ότι οι προσωπικοί εφημερεύον ιατροί για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό θα είναι δυο, ενώ για τις άλλες επαρχίες θα είναι ένας ανά επαρχία και οι παιδίατροι επίσης θα είναι ένας ανά επαρχία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντελα, επικοινωνώντας με ιατρούς του ΟΚΥΠΥ, υπήρξε τρομερή ανταπόκριση από αυτούς και προθυμοποιήθηκαν ότι εάν χρειαστεί θα δουλεύουν και κάθε Σαββατοκύριακο.

Σχετικά Άρθρα