ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λ. Φουρλάς: Στόχος σε 25 χρόνια να μην χάνονται ζωές από καρκίνο

13 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε 20-25 χρόνια να μην χάνονται ζωές από τον καρκίνο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Λουκάς Φουρλάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα επιζώντων από καρκίνο, ο κ. Φουρλάς μιλά σε αποκλειστική συνέντευξη στο YgeiaWatch σχετικά με την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου .

Η 1η Κυριακή Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα επιζώντων από Καρκίνο. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράζει στρατηγική για την μείωση της εμφάνισης καρκίνου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως αναφέρει ο κ. Φουρλάς, οι προσπάθειες που καταβάλλονται με το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο για βελτίωση του ελέγχου και της περίθαλψης έχουν ενταθεί. Προσθέτει επίσης πως οι επιπτώσεις που δημιουργούνται έχουν βελτιωθεί αρκετά. Αυτό, όπως υποστηρίζει, οφείλεται στην συνεχή χρηματοδότηση για την έρευνα και την περίθαλψη.

Παρότι καταβάλλονται προσπάθειες, τονίζει τα εξής: «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Η διασφάλιση της ίδιας ποιοτικής φροντίδας σε ολόκληρη την ΕΕ και η ενθάρρυνση της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού είναι η κύρια προτεραιότητά μας».

Ο καρκίνος στην Κύπρο

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Φουρλάς αναφέρει ότι δυστυχώς, οι αριθμοί δεν είναι καλοί. Στην Κύπρο, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου – μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα- με περίπου 3200 περιστατικά τον χρόνο.

«Η αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα του καρκίνου αποτελεί την λύση στην αντιμετώπιση του καρκίνου», σύμφωνα με τον κ. Φουρλά.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου με τις εξειδικευμένες και στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών», επισημαίνει.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο της βελτίωσης. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να προλάβουμε τους αριθμούς που είναι υψηλοί. Θα επαναπαυθώ μόνο όταν κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα, να μπορούσαμε να προβλέψουμε με ασφάλεια ότι θα υπάρξει μια γενιά χωρίς καρκίνο.

«Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Παρά τα άλματα στην επιστήμη και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται, ο καρκίνος λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις», τονίζει.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλά, αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα η ενημέρωση του κόσμου για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

«Μέσα από καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης, θυμίζουμε τον κόσμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, είναι οι φίλοι του κοινού μας εχθρού. Σε όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να λέμε ένα ηχηρό όχι», τονίζει.

Όπως προσθέτει, μέρος της πρόληψης αποτελεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η φυσική άσκηση, μακριά από τις κακές συνήθειες. Επομένως, όπως αναφέρει, στον τομέα της Υγείας, το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ είναι η πρόληψη και μετά η έγκαιρη αντιμετώπιση. «Θα πρέπει να ακολουθούμε έναν υγιή τρόπο ζωής, με σκοπό την ουσιαστική μείωση ή και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων», επισημαίνει.

Τονίζει παράλληλα, ότι έχουμε την τύχη ως χώρα να ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Η οριστική επίλυση του θέματος είναι πανευρωπαϊκός στόχος. Η Κύπρος είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού, ανταλλάζει γνώσεις και εμπειρίες και υιοθετεί τις καλύτερες δυνατές πρακτικές», σημειώνει.

Έχουμε πλέον, όπως προσθέτει, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμησή του, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών προκειμένου να βελτιώσουν τον έλεγχο και την περίθαλψη.

«Έχει ξεκινήσει ο αγώνας ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και η ταλαιπωρία κι ο πόνος που προκαλείται από την εν λόγω νόσο να μειωθούν», αναφέρει ο κ. Φουρλάς.

Η έρευνα ως σύμμαχος και ρόλος της τεχνολογίας

Ο κ. Φουρλάς σημειώνει ότι ο έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση έρχεται μόνον μέσω της κατανόησης του καρκίνου, «γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τόσο έντονα το να ριχτούν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας. Για να ενδυναμώσουμε την πρόληψη που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ιατρικής».

Η έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με τον κ. Φουρλά, είναι διαρκής και άοκνη.

«Πάρα πολλές έρευνες διακεκριμένων Πανεπιστημίων και ερευνητών βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δίνοντας όμως, ελπιδοφόρα μηνύματα στους ασθενείς και στους συγγενείς τους. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνέργειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι σίγουρα πολύ ευχάριστο. Μας δημιουργεί προσδοκίες και μας κάνει να ατενίζουμε τα πράγματα με αισιοδοξία», τονίζει.

Καταληκτικά δηλώνει τα εξής: «Όσα κι αν κάναμε, έχουμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα. Ως Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και πλήρες μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, έχουμε δεσμευτεί με τους συναδέλφους, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο στην ΕΕ σε 20-25 χρόνια από τώρα».

Αυτούσια η συνέντευξη

-Με αφορμή την παγκόσμια μέρα των επιζώντων από καρκίνο θα θέλαμε να μας αναφέρετε την στρατηγική της ΕΕ για τον καρκίνο.

-Η ΕΕ επενδύει στον τομέα της Υγείας, ώστε να βελτιώσει κι άλλο την ποιότητα ζωής των πολιτών της και να αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους.

Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση του ελέγχου και της περίθαλψης έχουν ενταθεί. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις που δημιουργούνται και χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό. 

Η συνεχής χρηματοδότηση για την έρευνα, την περίθαλψη, τη συγκέντρωση πανευρωπαϊκών δεδομένων έχει δείξει αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Η διασφάλιση της ίδιας ποιοτικής φροντίδας σε ολόκληρη την ΕΕ και η ενθάρρυνση της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού, είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Αυτό καταγράφεται και στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο. 

-Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του καρκίνου στην Κύπρο;

-Δυστυχώς, οι αριθμοί δεν είναι καλοί. Στην Κύπρο, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου – μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα- με περίπου 3200 περιστατικά τον χρόνο.

Παρόλα αυτά, η αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα του καρκίνου έχει θετικό αντίκτυπο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου με τις εξειδικευμένες και στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Κοιτάξτε, θα επαναπαυθώ μόνο όταν κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο αρχικό στάδιο της βελτίωσης. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να προλάβουμε τους αριθμούς που είναι υψηλοί. 

-Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου;

-Η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική και το ξέρουμε καλά.

Μέσα από καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης, θυμίζουμε τον κόσμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, είναι οι φίλοι του κοινού μας εχθρού. Σε όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να λέμε ένα ηχηρό όχι.

Αντιθέτως, πρέπει να λέμε ναι στον υγιεινό τρόπο ζωής και τη φυσική άσκηση, μακριά από τις κακές συνήθειες. Γιατί στον τομέα της Υγείας, το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ είναι η πρόληψη και μετά η έγκαιρη αντιμετώπιση.

-Η Κύπρος θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιες πολιτικές για τον καρκίνο;

-Έχουμε την τύχη να ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επαναλαμβάνω, ότι είναι πανευρωπαϊκός στόχος η οριστική επίλυση του θέματος.

Έχουμε πλέον, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμησή του, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών προκειμένου να βελτιώσουν τον έλεγχο και την περίθαλψη. Ο αγώνας να μειωθεί η ταλαιπωρία κι ο πόνος που προκαλείται από την εν λόγω νόσο και να μπορέσει η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο έχει ξεκινήσει.

Η Κύπρος μας είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού, ανταλλάζει γνώσεις και εμπειρίες και υιοθετεί τις καλύτερες δυνατές πρακτικές.

-Τα φώτα της δημοσιότητας στέφονται στον τομέα της γενετικής. Τι να περιμένουμε στο κοντινό μέλλον αναφορικά με τις σπάνιες γενετικές παθήσεις; 

-Θα ήθελα να επισημάνω, ότι οι σπάνιες παθήσεις στην πλειονότητά τους έχουν γενετική αιτιολογία και περιλαμβάνουν συγγενείς ανωμαλίες και κληρονομικά νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, διότι είναι χρόνια και σοβαρά. 

Οι νέες προτεινόμενες θεραπείες έχουν προκαλέσει έναν ανταγωνισμό των κολοσσών του φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας, οι οποίοι σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς και ερευνητές προσπαθούν να κόψουν πρώτοι το «νήμα» της χορήγησης και εφαρμογής καινοτόμων θεραπειών.

Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων είναι κάτι που μας ανησυχεί και προβληματίζει ιδιαίτερα και προσπαθούμε να εξεύρουμε μια φόρμουλα που να μην αδικεί κανέναν. Γίνονται και προσπάθειες, ώστε τα χρήματα των πανάκριβων φαρμάκων να καταβάλλονται από την ΕΕ. 

-Πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου;

-Η έρευνα για τη μάστιγα του καρκίνου και η προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισής του είναι διαρκής και άοκνη. Πάρα όλες έρευνες διακεκριμένων Πανεπιστημίων και ερευνητών βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δίνοντας όλες, ελπιδοφόρα μηνύματα όλες ασθενείς και όλες συγγενείς όλες.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνέργειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι σίγουρα πολύ ευχάριστο. Όλες δημιουργεί προσδοκίες και όλες κάνει να ατενίζουμε τα πράγματα με αισιοδοξία. Οι καλύτεροι ιατροί και ερευνητές μοιράζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα και μέσω όλες χρήσης όλες τεχνολογίας έχουν άμεση και διαρκή επαφή μεταξύ όλες.

Όσο πιο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο σύντομα αναμένουμε ευχάριστα νέα από την επιστημονική κοινότητα.

-Μπορεί να ελπίσουμε ότι κάποτε θα υπάρξει «cancer-free» γενιά, ή ότι έστω δεν θα πεθαίνει κανείς από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και θα είναι όλες ιάσιμες;

-Μακάρι να μπορούσα να το προβλέψω με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Παρά τα άλματα στην επιστήμη και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται, ο καρκίνος λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Από την πλευρά μας, υποστηρίζουμε την έρευνα, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη. Ο έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση έρχεται μόνον μέσω της κατανόησης του καρκίνου, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τόσο έντονα το να ριχτούν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας. Για να ενδυναμώσουμε την πρόληψη που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ιατρικής.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όσα κι αν κάναμε, έχουμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα. Ο λόγος είναι απλός. Ως Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και πλήρες μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, έχουμε δεσμευτεί με τους συναδέλφους, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο στην ΕΕ σε 20-25 χρόνια από τώρα.

-Πόσο ρόλο παίζει η διατροφή; Πρέπει να είμαστε αδύνατοι;

-Η διατροφή σίγουρα παίζει τον δικό της ρόλο. Παρακολουθώντας τις ιατρικές έρευνες, αντιλαμβανόμαστε ότι η μάστιγα που ακούει στο όνομα καρκίνος, οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Όπως προανέφερα, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή, είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης του καρκίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν είναι ένας ο λόγος αλλά πολλοί. Το άγχος, τα γονίδια και οι κακές συνήθειες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον κοινό μας εχθρό.

Επομένως, πρέπει να ακολουθούμε ένα υγιή τρόπο ζωής, με σκοπό την ουσιαστική μείωση ή και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα