Η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χάρτη της ψηφιακής υγείας
16 Μαΐου 2025, 14:20

Στο δίκτυο των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε επίσημα η Κύπρος διασφαλίζοντας την πλήρη πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε όλα τα κράτη-μέλη
Η ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό δίκτυο Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας (MyHealth@EU) ανακοινώθηκε επίσημα στις 16 Μαΐου 2025, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Κύπρος καθίσταται έτσι το 16ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στην πρωτοβουλία και το 8ο που παρέχει πλήρως όλες τις σχετικές υπηρεσίες.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών για τους Κύπριους πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε άλλα κράτη της Ένωσης
Διασυνοριακή φροντίδα με ασφάλεια και τεχνολογία
Κατά την εκδήλωση, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, χαρακτήρισε την υγεία ως «θεμελιώδες δικαίωμα» και επεσήμανε τη σημασία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) και πως μέσω αυτού διασφαλίζεται αδιάλειπτη, ασφαλής και άμεση πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής του, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή συνεργασία.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), Κωνσταντίνος Παττίχης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έχουν ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και ότι αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό εντός Ιουνίου.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα για την υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο, δίνοντας στους πολίτες τον έλεγχο των ιατρικών τους δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση εφαρμογής
Στην αρχική φάση εφαρμογής, τίθενται σε λειτουργία δύο βασικές υπηρεσίες, το συνοπτικό ιστορικό υγείας το οποίο περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες όπως αλλεργίες, χρόνιες παθήσεις, ιατρικές πράξεις και φαρμακευτικές αγωγές, διευκολύνοντας την αντιμετώπιση του ασθενούς, ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Επίσης στην πρώτη φάση θα γίνεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγής η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών συνταγών σε οποιοδήποτε φαρμακείο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε επόμενη φάση, προβλέπεται η προσθήκη υπηρεσιών όπως ιατρικές απεικονιστικές αναφορές, εργαστηριακά αποτελέσματα και νοσοκομειακά εξιτήρια.
Δηλώσεις πολιτειακών και επαγγελματικών φορέων
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανός δήλωσε ότι «η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην υγεία δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα», υπογραμμίζοντας τον στόχο για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτική φροντίδα υγείας, ακόμη και εκτός συνόρων.
Την τη δέσμευση της ιατρικής κοινότητας στην υποστήριξη του εγχειρήματος, επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κύπρου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τις νέες υπηρεσίες ως εργαλείο ενίσχυσης του ρόλου των φαρμακοποιών, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της φαρμακευτικής φροντίδας με ταχύτερη και ακριβέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από πλευράς ασθενών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στο MyHealth@EU, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στα προσωπικά ιατρικά δεδομένα αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια σύγχρονη, ασθενοκεντρική πολιτική υγείας.
Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον ΗΦΥΠ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Επικύρωσης του περιεχομένου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη (ΗΦΥΠ) μεταξύ της ΕΑΗΥ, του ΠΙΣ και της ΟΣΑΚ.
Το Πρωτόκολλο καθορίζει κοινές διαδικασίες για την τεκμηρίωση, έγκριση και συνεχή βελτίωση του ΗΦΥ, διασφαλίζοντας ακρίβεια, πληρότητα και προστασία προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, αναγνωρίζει τον ρόλο όλων των συμβαλλομένων φορέων στην ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού, αξιόπιστου και ανθρωποκεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής υγείας.
Λ.Τ.