Ευαισθητοποιημένοι οι Κύπριοι για την ασφάλεια τροφίμων
25 September 2025, 15:25

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι φαίνεται να είναι οι Κύπριοι σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου, που διενεργήθηκε την Άνοιξη του 2025 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ Μαρτίου – Απριλίου 2025.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε ποσοστό 95%, οι Κύπριοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 72%.
Όπως σημειώνεται, η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις, κατατάσσοντας την στο 67% ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες, αντίθετα με την ΕΕ που βρίσκεται στο 46%.
Όσον αφορά την γνώση για αποφυγή κινδύνων από τα τρόφιμα ή προσπάθεια να τους μετριάσει, το ποσοστό των Κυπρίων ανέρχεται στο 39%, έναντι του 30% στην ΕΕ.
Προστίθεται πως το 34% των Κυπρίων θεωρεί δεδομένο ότι τα τρόφιμα που πωλούνται είναι ασφαλή, σε αντιδιαστολή με το 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι καταναλωτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ερωτηθέντων που ανησυχούν για την παρουσία χημικών ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα, σε ποσοστό 47% έναντι του 28% στην ΕΕ.
Επιπρόσθετα όπως αναφέρεται, το θέμα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων απασχολεί το 49%, έναντι 39% στην ΕΕ, το 41% απασχολεί το θέμα της τροφικής δηλητηρίασης μέσω των τροφίμων και ποτών που έχουν μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.
Όσον αφορά τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα, απασχολεί το 44%, τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ή ποτά απασχολεί το 42%, τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα απασχολεί το 25% και τα κατάλοιπα αντιβιοτικών και ορμονών στο κρέας απασχολεί το 29%.
Τονίζεται πως η ενημέρωση των Κυπρίων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αυτή προέρχεται κυρίως από την τηλεόραση και εξίσου από τα διαδικτυακά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιστότοπους φιλοξενίας βίντεο, τις συζητήσεις με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, την αναζήτηση στο διαδίκτυο και στους Ιστότοπους Δημοσίων Αρχών.
Ως πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης θεωρούνται οι επιστήμονες πανεπιστημίων ή δημόσιων ερευνητικών οργανισμών, οι γιατροί, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι επιστήμονες που εργάζονται σε βιομηχανικό ή ιδιωτικό ερευνητικό οργανισμό και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Το 78% των Κυπρίων δηλώνει ότι θα τροποποιούσε τον τρόπο προετοιμασίας ή κατανάλωσης τροφίμων σε περίπτωση τροφιμογενούς νόσου, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 86% στις ηλικίες 25–39 ετών και στο 82% στις ηλικίες 40–54 ετών.
Όπως σημειώνεται, οι γυναίκες εμφανίζονται ελαφρώς πιο προσεκτικές από τους άνδρες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Εν κατακλείδι, η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας τροφίμων είναι ιδιαίτερα υψηλή, με το 83% να δηλώνει ότι γνωρίζει πως η ΕΕ βασίζεται σε επιστημονικές συμβουλές για την αξιολόγηση κινδύνων, το 82% ότι υπάρχουν επαρκείς κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων και το 79% ότι η ΕΕ συνεργάζεται αποτελεσματικά με τις εθνικές αρχές.
Tags: Ασφάλεια Τροφίμων, Τρόφιμα