ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενημερωμένοι οι Κύπριοι για ορθό τρόπο φύλαξης τροφίμων

21 Ιανουαρίου 2022, 12:17

images

Οι περισσότεροι Κύπριοι είναι ενημερωμένοι για τον κατάλληλο τρόπο φύλαξης τροφίμων οι περισσότεροι, δείχνουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την 5η διαδικτυακή έρευνα για τη σπατάλη τροφίμων, που διεξάχθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE – FOODPRINT: «Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων μεταξύ των καταναλωτών, των βιομηχανιών τροφίμων και φιλοξενίας».

Η έρευνα διερεύνησε τις συνήθειες του κοινού σχετικά με τη διατήρηση/φύλαξη τροφίμων, με σκοπό να κατανοηθεί εάν υπάρχουν συνήθειες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν την απόρριψη τροφίμων.

Σε ερώτηση για τη γνώση τρόπων φύλαξης τροφίμων για μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής τους το 35,8% απάντησε «αρκετά καλά», ενώ ακόμη 15% απαντά «πολύ καλά». Μόνο το 12,7% απάντησε «καθόλου». Συνολικά, φαίνονται θετικά τα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη γνώση τρόπων μεγιστοποίησης της διάρκειας ζωής των τροφίμων, εφόσον το 50,8% των ερωτηθέντων γνωρίζει «πολύ καλά» και «αρκετά καλά», ενώ μόνο το 26,3% γνωρίζει «καθόλου καλά» και «όχι και τόσο».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι φύλαξης και η απάντηση είναι υποκειμενική, καθώς από αυτήν περισσότερο αναδεικνύεται η αντίληψη του κόσμου για τον εαυτό του σχετικά με τη γνώση του στο θέμα αυτό.

Σε ερώτηση για το πόσο συχνά διατηρούν στην κατάψυξη φρούτα και λαχανικά για να μην χαλάσουν, η πλειοψηφία (36,2%) απάντησε ότι ποτέ δεν υιοθετεί τον συγκεκριμένο τρόπο φύλαξης φρούτων και λαχανικών και το επόμενο υψηλότερο ποσοστό (21,3%) δήλωσε ότι «συνέχεια» υιοθετεί αυτό τον τρόπο φύλαξης. Το 36,7% των ερωτηθέντων διατηρεί στην κατάψυξη φρούτα και λαχανικά «συνέχεια» και «αρκετά συχνά», ενώ στο άλλο άκρο το 54,5% υιοθετεί αυτή τη συνήθεια «σπάνια» και «ποτέ».

Σημειώνεται από τους ερευνητές ότι θα μπορούσε να διερευνηθεί κατά πόσο αυτή είναι μία συνήθεια, η οποία είναι γνωστή στον κόσμο και απλά δεν υιοθετείται, ή κατά πόσο η μη υιοθέτηση αυτής της συνήθειας έχει να κάνει με την αμάθεια.

Σε σχέση με τη διαχείριση του φαγητού που περισσεύει τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες (64,8%) γνωρίζουν από πριν τι θα κάνουν με ό,τι φαγητό περισσέψει, ενώ αντιθέτως το 35,2% των ερωτηθέντων δεν προβληματίζονται από πριν τι θα κάνουν με το φαγητό που θα περισσέψει, όταν μαγειρεύουν ή παραγγέλνουν.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η απάντηση δεν καθορίζει κατά πόσο ο τρόπος φύλαξης/απόρριψης του περισσεύματος θα βοηθήσει στη μείωση σπατάλης, «όμως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων δηλώνει πως έχει στην αντίληψη του αυτό το θέμα και προβληματίζεται εξ αρχής για αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης της σπατάλης τροφίμων», καταλήγει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω ισοτόπων του Ομίλου Δίας μεταξύ 19/11/2021 και 26/11/2021. Το δείγμα για την κάθε ερώτηση κυμαινόταν από 716 έως 930 άτομα ανάλογα με την ανταπόκριση. Ένα ποσοστό των συμμετεχόντων δεν ζουν στην Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα