ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δ. Λαμπριανίδης: Κενά στο σύστημα υγείας για ασφάλεια ασθενών

17 September 2021, 06:00

images

Μεγάλα είναι τα κενά των συστημάτων υγείας για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας όπως δηλώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Όπως υποστηρίζει, είναι σημαντική η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της κλινικής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας ασθενών στις 17 Σεπτεμβρίου, ο κ. Λαμπριανίδης, σε συνέντευξη στο YgeiaWatch μας μιλά για τη σημασία της ασφάλειας των ασθενών, για το πως το σύστημα υγείας στην Κύπρο θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και πως η πανδημία έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της ασφάλειας στην υγεία.

Η συνέντευξη

Ερ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε την παροχή ασφάλειας στους ασθενείς στην Κύπρο; Πού χρήζει βελτίωσης;

Απ.: Η ασφάλεια των ασθενών είναι ένα δικαίωμα το οποίο όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών υγείας έχουν υποχρέωση να το διασφαλίζουν.

Στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κενά στην προστασία του δικαιώματος αυτού κατά τη λήψη υπηρεσιών υγείας. Η απουσία πρωτοκόλλων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διατηρεί αυτό το μεγάλο κενό/πρόβλημα, όπως επίσης και η απουσία αξιολόγησης επαγγελματιών υγείας ανά χρονικά διαστήματα.

Η ΟΣΑΚ, έχει θέσει κάποιους πυλώνες με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Έχουμε την ανάγκη δημιουργίας πρωτοκόλλων για ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας των γιατρών του ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με βάση τoν αριθμό των δικαιούχων για την εξυπηρέτηση των ασθενών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Ακόμη, η ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων και του ιατρικού εξοπλισμού είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά την ασφάλεια των ασθενών. Για παράδειγμα, άτομα με κινητικές αναπηρίες δεν έχουν την απαραίτητη ασφάλεια όταν επισκέπτονται ιατρεία τα οποία έχουν ιατρικές κλίνες οι οποίες δεν αυξομειώνονται στο ύψος του ασθενή.

Ακόμη, αυτό που ζητά η ΟΣΑΚ, είναι οι ασθενείς να μπορούν να γνωρίζουν περισσότερα για το γιατρό που πρόκειται να επισκεφτούν. Ειδικότητα, σπουδές κλπ και να υπάρχει επίσης νομικό πλαίσιο αξιολόγησης και επάρκειας ιατρών.

Αυτές οι πρόνοιες στέλνονται στους αρμόδιους και συζητούνται ανά διαστήματα. Υπάρχει θετική ανταπόκριση, όμως ενέργειες δεν γίνονται. Δυστυχώς δεν γίνονται οι μεταρρυθμίσεις διότι όλοι είναι συνηθισμένοι σε ένα χαλαρό περιβάλλον το οποίο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως σε άλλες χώρες. Επίσης σε αυτό το περιβάλλον επιτρέπεται να εξυπηρετούνται και άλλα συμφέροντα πέραν αυτών των ασθενών.

Θεωρούμε ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη αυτονόμησης νοσηλευτηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Ερ.: Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρήζει βελτίωσης αυτή τη στιγμή στην Κύπρο κατά την άποψη σας;

Απ.: Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες βαθμίδες της ΕΕ για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών και την πληροφόρησή τους. Υπάρχει επίσης ελλιπής καταχώρηση ιατρικών δεδομένων, τα πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, καισαρικών τομών (πρώτη θέση στην ΕΕ), τα ιατρικά λάθη, η έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Θα έλεγα ότι με η δημιουργία και λειτουργία στην Κύπρο Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης ο Κύπριος ασθενής θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της κλινικής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ερ.: Πώς το ΓεΣΥ έχει αλλάξει τα δεδομένα για το υγειονομικό σύστημα στην Κύπρο;

Απ.: Το πιο θετικό είναι ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όσο ακριβές και αν είναι. Επίσης έχει δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα επιλογής, κάτι πολύ σημαντικό, μέσα από το οποίο ξεχωρίζουν οι καλοί επαγγελματίες υγείας. Υπάρχουν προβλήματα και «ανοιχτά παράθυρα» που επιτρέπουν καταχρήσεις αλλά αυτά σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενα σε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Το θέμα είναι οι αρμόδιοι να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των καταχρήσεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ερ.: Πώς η πανδημία έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της ασφάλειας των ασθενών;

Απ.: Λόγω του ότι αυτή η πανδημία ήταν αποτέλεσμα ενός μικροβίου το οποίο ήταν πολύ εύκολο να μεταδοθεί, έχει αναδείξει τη σημαντικότητα του να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά την παροχή και λήψη υπηρεσιών υγείας. Επίσης η πανδημία έχει αναδείξει τη σημαντικότητα των προσωπικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας όπως για παράδειγμα να πλένουμε τα χέρια μας πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Θεωρώ όμως ότι πριν την πανδημία το περιστατικό στο νοσηλευτήριο που προκάλεσε την τύφλωση των ασθενών, ανέδειξε περισσότερο απ’ ότι η πανδημία τη σημασία που έχει η ασφάλεια των ασθενών στη λήψη υπηρεσιών υγείας, χωρίς να υποτιμούμε τη σοβαρότητα της πανδημίας εφόσον πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τη σημασία της προσωπικής ευθύνης σε ατομικό επίπεδο για την αναχαίτηση της.

Ερ.: Πολλοί συμπολίτες μας βιώνουν τον εμβολιασμό ως κάτι εξαναγκαστικό, και όχι ως κάτι που επιφέρει την ασφάλειά τους – Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Απ.: Θεωρώ ότι χωρίς τα εμβόλια η ανθρωπότητα δεν θα έφτανε εδώ που έφτασε, ούτε θα είχαμε τη ανάπτυξη και ευμάρεια του πλανήτη. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι ήταν σημαντική προϋπόθεση για να απολαμβάνουμε τη ζωή που γνωρίζουμε. Να θυμίσω ότι πριν κάποιες δεκάδες χρόνια, χιλιάδες παιδιά είχαν αναπηρίες λόγω της πολιομυελίτιδας, μέχρι που το εμβόλιο σταμάτησε αυτή τη νόσο. Επίσης τα εμβόλια σταμάτησαν ασθένειες από τις οποίες πριν χρόνια πολλά βρέφη πέθαιναν. Πρέπει να θεωρούμε ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με επιστημονικές έρευνες είναι κάτι θετικό ώστε να απολαμβάνουμε την ζωή μας χωρίς περιορισμούς.

Ερ.: Η ΟΣΑΚ με ποιο τρόπο προασπίζεται τα δικαιώματα των ασθενών. Ποιοι είναι οι στόχοι της για το άμεσο μέλλον;

Απ.: Η ομοσπονδία κινείται σε κάθε επίπεδο οργανισμών για θέματα υγείας και υπηρεσιών υγείας προσπαθώντας να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και η ασφάλεια και η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Στελεχώνεται με εκπροσώπους – μέλη άλλων οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν άτομα με παθήσεις και προσπαθούμε να διαχειριστούμε προβλήματα που εντοπίζουμε και που προκύπτουν ασκώντας πίεση στους αρμόδιους με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε όσο το δυνατό μπορούμε στην προσπάθεια για κατανόηση της πανδημίας αλλά και των οποιασδήποτε μορφής αναγκών που προκύπτουν από αυτή μέσα από διάφορες δράσεις.

Εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε λειτουργία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η σελίδα της ΟΣΑΚ «ας το συζητήσουμε», όπου οι πολίτες υποβάλλουν τα ερωτήματα τους και η ομάδα των ειδικών μας, τους δίνει τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία «κράτα απόσταση, πρόσεχε είναι απλό» η οποία και πάλι διεξάγεται σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας.

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες και η εκστρατεία σε συνεργασία με το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με σύνθημα «σε αυτή την πανδημία δεν αφήνουμε πίσω κανέναν. Γιατί έτσι είμαστε εμείς», η οποία έχει στόχο την προστασία των ηλικιωμένων μας.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει μια νέα μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι κοινότητες της Κύπρου, για αυτό και στην προσπάθεια των ειδικών μας, θα συμβάλλει τόσο η Ένωση Κοινοτήτων, την οποία και ευχαριστούμε για την ανταπόκριση όσο και το γραφείο του Επιτρόπου ορεινών κοινοτήτων.

Στόχος, να καταγράψουμε τα πραγματικά δεδομένα σε ότι αφορά όλα τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στα χωριά μας, σε σχέση με τον εμβολιασμό, την πανδημία και τις επιπτώσεις της, τα προβλήματα που τους προκάλεσε η πανδημία κλπ.

Τροχοδρομείται επίσης, μια ακόμα μελέτη, από τους επιστήμονες μας η οποία θα αφορά αυτή τη φορά το μετα-covid σύνδρομο και ότι αυτό επιφέρει τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα