ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βέλγιο: Πάνω από 76% η εμβολιαστική κάλυψη με 1η δόση

02 Ιουλίου 2021, 06:59

images

Πάνω από 76% έφτασε η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μια δόση στους ενήλικες στο Βέλγιο και ο πλήρης εμβολιασμός ξεπέρασε το 43%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 7.076.147 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 76,2% του ενήλικου πληθυσμού, και 3.971.694 με τη δεύτερη δόση, δηλαδή 43% του πληθυσμού. Την Τετάρτη χορηγήθηκαν 129.934 δόσεις εμβολίων, ενώ το σύνολο των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί συνολικά είναι 10.769.060.

Ο Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Φλάνδρας, Wouter Beke, δήλωσε στο τοπικό Κοινοβούλιο ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου τουλάχιστον το 80% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως στη Φλάνδρα.

“Μέσα στον Ιούλιο θα ρίξουμε όλο το βάρος στη δεύτερη δόση εμβολίου. Μέχρι το τέλος του μήνα το 80% των ενηλίκων θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι”.

Το Βέλγιο εξάλλου βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, η Gudrun Briat, εκπρόσωπος της Ειδικής Ομάδας για τους Εμβολιασμούς, δήλωσε ότι τα παραπάνω ποσοστά εντάσσουν το Βέλγιο στην πρώτη δεκάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. "Αν και η χώρα βρέθηκε για λίγο διάστημα στην κορυφή της ΕΕ, σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αλλά κατέχει τη δεύτερη θέση σε επίπεδο ημερησίων χορηγήσεων", είπε.

Την ίδια ώρα από 21 μέχρι και 27 Ιουνίου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 334, μειωμένος κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο. Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 1.085.131. Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 581 νέα κρούσματα στη χώρα.

Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 4 (-32%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 25.173 (12.687 στη Φλάνδρα, 9.214 στη Βαλλονία και 3.272 στις Βρυξέλλες). Προχθές έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι στο Βέλγιο λόγω κορωνοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 18,3 (-37% σε σχέση με πριν από επτά μέρες). Την Τετάρτη πήραν εξιτήριο 35 άτομα από τα νοσοκομεία του Βελγίου.

Την Τετάρτη νοσηλεύονταν 305 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (-24 σε σχέση με προχθές), εκ των οποίων οι 136 σε MEΘ (-7) και 94 διασωληνωμένοι (-7). Είναι η πρώτη φορά μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο που ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω Covid στο Βέλγιο είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 46,2 (-63%) ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 1%. O ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 0,76. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 41.855 (+7%).

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, προβλήματα καταγράφονται στην έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού covid. Για τους κατοίκους Βελγίου η απόκτηση του Πιστοποιητικού αυτού γίνεται, για τους κατόχους έξυπνων κινητών, μέσω της εφαρμογής CovidSafeBE, η οποία είναι διαθέσιμη και λειτουργική, επίσης. Για όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορούν να αποκτήσουν αντίγραφο του πιστοποιητικού μέσω ιστοσελίδων αναφοράς, όπως η masante.be. Τέλος, για όλους τους υπόλοιπους απομένει μία λύση, πιο αργή: η αποστολή του πιστοποιητικού μέσω ταχυδρομείου στο σπίτι τους.

Το Πιστοποιητικό Covid περιέχει διάφορα στοιχεία ταυτοποίησης, καθώς και στοιχεία που αφορούν την υγειονομική κατάσταση του κατόχου σε σχέση με την πανδημία: Εμβολιασμός (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμών), ιχνηλάτηση (ημερομηνία και είδος τεστ, αποτελέσματα) ή ανοσία μετά από νόσηση (και θεωρητική διάρκεια αυτής της ανοσίας), αναφέρει η εφημερίδα.

Τα στοιχεία αυτά παρέχονται από τα διαφορετικά συστήματα των τριών Περιφερειών της χώρας. Η μετάδοση αυτών των πληροφοριών, καθώς και η συμβατότητά τους, παραμένουν, ωστόσο, “πολύ περίπλοκες”, εξηγεί αρμόδιος από το Νοσοκομείο CHR της Λιέγης, ο οποίος διαχειρίζεται πολύ μεγάλο κέντρο τεστ και εμβολιασμού. “Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πολλοί επικεφαλής εισήγαγαν δεδομένα με το χέρι”. Και όλα αυτά τα δεδομένα δεν έχουν (ακόμη) κωδικοποιηθεί στην εφαρμογή, καταλήγει η Soir.

Σχετικά Άρθρα