ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άφησαν εκτός τον ΟΚΥπΥ από αποθήκη φαρμάκων - Στο ψάξιμο για νέο χώρο

17 Απριλίου 2024, 06:00

images

Ευθύνη για τη φύλαξη των δικών του φαρμακευτικών σκευασμάτων, θα έχει από την 1η Ιουλίου ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε μέσω επιστολής τον ΟΚΥπΥ ότι δεν θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης φαρμάκων για τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει προθεσμία στον ΟΚΥπΥ μέχρι τις 30 Ιουνίου για εξεύρεση νέου αποθηκευτικού χώρου.

«Ο ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει με στέγαση των δικών του αναγκών. Ο κύριος όγκος των φαρμάκων που φυλάσσονται -πέραν του 50%- ανήκουν στον ΟΚΥπΥ και ως πάροχος υγείας πρέπει να έχει τις δικές του αποθήκες», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δαμιανού, τα φαρμακευτικά σκευάσματα του Υπουργείου Υγείας θα φυλάσσονται σε κοινή αποθήκη με τα φαρμακευτικά σκευάσματα  αυτά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

«Το Υπουργείο Υγείας θα μεταστεγάσει της αποθήκες φαρμάκων σε νέους χώρους με τον ΟΑΥ. Σίγουρα αυτή τη φορά πρέπει να κάνουμε τη δουλεία μας σωστά και οι χώροι να είναι όντων κατάλληλοι και να πληρούν όλες τις προδιαγραφές», τόνισε.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «αφού ενημερωθήκαμε μέσω της επιστολής προχωρήσαμε στην καταγραφή των αποθεμάτων, για να δούμε τις διαστάσεις της αποθήκη που θα ενοικιάσουμε. Εντός των ημερών θα βγούμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενοικίαση αποθηκών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

Εκτενέστερη έρευνα για καταστροφή φαρμάκων

Παράλληλα, με εκτενέστερη διοικητική έρευνα ή με διορισμό ερευνώντα λειτουργού, θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στη διερεύνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή της τεράστιας ποσότητας φαρμάκων στις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας από την θεομηνία της 18ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, τα θέματα τα οποία προκύπτουν και καταγράφονται στην έκθεση είναι δύο.

Το ένα αφορά τον τρόπο με τον οποίο είχε γίνει η  σύναψη της σύμβασης και οι ανανεώσεις και το δεύτερο ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η φύλαξη των φαρμάκων.

Κάποια από τα ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γιατί δεν μεταστεγάστηκαν οι αποθήκες νωρίτερα αλλά και το εάν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία και από ποιους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία είχε ασχοληθεί με το εν λόγω περιστατικό σε έκθεση της το 2018. Σύμφωνα με τη υπηρεσία το κράτος ενοικιάζει τον συγκεκριμένο χώρο σε ιδιώτη με ετήσιο ύψος ενοικίου €6,6 χιλ.  και αυτός υπενοικιάζει πίσω στο κράτος σε άλλο κυβερνητικό τμήμα €135 χιλ.

Επιπλέον σε έκθεση των φαρμακευτικών υπηρεσιών μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στις συγκεκριμένες αποθήκες το 2018, επισημαίνεται η ακαταλληλότητα του κτιρίου.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch o εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι η έκθεση γεγονότων που τους απέστειλε ο Υπουργός Υγείας, μελετάται και όλα τα ευρήματα θα καταγραφούν σε ειδική έκθεση ή ανακοίνωση.  

«Θα πάρουμε και άλλα στοιχεία. Τώρα αναμένουμε τις απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ», σημείωσε.

«Ο ΟΚΥπΥ μας ανέφερε  προφορικά ότι ο λόγος που δεν τους ασφάλιζαν οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι ότι επειδή δεν είχε τελική έγκριση το κτίριο», τόνισε ο κ. Πετρίδης διερωτώμενος για το γιατί ο Οργανισμός δεν θορυβήθηκε από αυτό το γεγονός.

Στοχεύουν σε μη φύλαξη φαρμάκων

Σημειώνεται ότι στόχος του ΟΑΥ σε βάθος χρόνου είναι όπως να μην υπάρχει ανάγκη για φύλαξη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που προμηθεύεται.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου, όταν ο Οργανισμός συνάπτει συμφωνίες με τις εταιρείες για ένταξη φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα  Υγείας (ΓεΣΥ) σε αυτή περιλαμβάνεται και η διανομή του φαρμάκου.

«Δηλαδή έχει υποχρέωση ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας, να αποθηκεύει και να διανέμει το φάρμακο ώστε να μην υπάρχει ανάγκη φύλαξης του από τον ΟΑΥ. Στόχος είναι σιγά σιγά να γίνει σχεδόν για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα του Οργανισμού»., σημείωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα