ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η σαλμονέλα που έστειλε στο νοσοκομείο δύο παιδιά στην Κρήτη

23 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες ένας βρέφος μόλις 5 μηνών, το οποίο προσβλήθηκε από το μικρόβιο της σαλμονέλας και πλέον νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική εκτός κινδύνου μαζί με ένα μεγαλύτερο παιδί 10 ετών που προσβλήθηκε επίσης από σαλμονέλα. Η περίπτωση του 5 μηνών βρέφους δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό, το μικρόβιο να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων, οι οποίοι ενδεχομένως να άγγιξαν με γυμνά χέρια ωμό κρέας ή κάποιο άλλο ωμό φαγητό και στη συνέχεια αντικείμενα του βρέφους, ανέφεραν οι γιατροί. 

Η σαλμονέλα ή σαλμονέλλα είναι ένα γένος παθογόνων βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Το λάθος

Το βασικό λάθος που επιμένουν να κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές- ειδικά οι μεγαλύτερες- είναι να πλένουν ωμό το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα πριν τα μαγειρέψουν. Αυτό απαγορεύεται καθώς με τον τρόπο αυτό διασπείρουν την σαλμονέλα που πιθανώς υπάρχει στα πουλερικά στο νεροχύτη, τον πάγκο της κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη και τα χέρια τους. Κι ένα απλό πέρασμα με σαπουνάδα από τις επιφάνειες και τα αντικείμενα αυτά δεν αρκεί για να φύγει το βακτήριο. Ενώ, αν μαγειρέψουν καλά το πουλερικό, κάθε βακτήριο θα εξαφανιστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες!

Οι ειδικοί συστήνουν:

Μην ξεπλένετε ποτέ με νερό τα ωμά κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας, προτού τα μαγειρέψετε.

Μαγειρεύετε πάντα τα κρέατα στις ελάχιστες εσωτερικές θερμοκρασίες που συνιστώνται ώστε να ψηθούν καλά καλά και μέσα.

Για να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής και σκεύη. Αφού μαγειρέψετε τα κρέατα, να πλένετε τα χέρια σας και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες με χλωρίνη ή άλλο απολυμαντικό.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, βάλτε τα βρεγμένα σφουγγάρια καθαρισμού στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια.

Αποθηκεύστε τις συσκευασίες των ωμών κρεάτων μακριά από άλλα τρόφιμα ή τυλίξτε τα σε σακούλα για προστασία από διαρροές.


Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα έξω από το ψυγείο, επειδή με τη ζέστη τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ακόμα και σε λίγα λεπτά.

Τέλος, εάν έχετε κατοικίδια ή εκτρέφετε ζώα, να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού φροντίσετε τα ζώα, καθώς και να απολυμαίνετε τις λεκάνες όπου καθαρίζετε τα δοχεία τους.


Σχετικά Άρθρα